Izdvojeno Svijet Vijesti

Hajrudin Somun:Pretjerana reakcija na proteste u Istanbulu

Vanjskopolitički ekspert i bivši ambasador BiH u Turskoj Hajrudin Somun ocijenio je u izjavi Feni da ima pretjerivanja u praćenju svega što se događa u Turskoj posljednjih dana, ali i da je turska vlada pretjerala u reakciji na proteste.

‘Među one koji preuveličavaju te događaje uvrstio bih čak i Noama Chomskog koji kaže da su ti događaji među najsramnijim u turskoj historiji.

Ali, i turska vlada i njen premijer Recep Tayyip Erdogan su pretjerali u reagiranju na proteste u Istanbulu, koji su se proširili u desetine drugih gradova i poprimili sadržaje koji su daleko od inicijalnog motiva’- kaže Somun.

‘Siguran u svoju vlast koju je stekao na nesumnjivim ekonomskim uspjesima i legalnim demokratskim izborima, on ne bi trebalo da tako lako ignorira proteste javnosti i zahtjeve opozicije’ – ocijenio je.

Inače, upozorava Somun, takvo reagiranje može da dovede do haosa u zemlji kakvog nije bilo od stanja koje je prethodilo vojnom udaru 1980. godine ili da vlast posegne za širim represivnim mjerama, prerastajući u autoritarnu i apsolutnu vlast jedne stranke i jedne filozofije.

Smatra je da je ovo prvo manje moguće u stanju kad je turska armija pod kontrolom civilne vlade, a drugo se može izbjeći ako se opoziciji i građanskom društvu ostavi više prostora da ispoljava svoje neslaganje s vlastima.

‘Ovakvih nereda ima i u zapadnim demokratijama i drugdje po svijetu, ali njihova motivacija je gotovo svuda teško ekonomsko stanje, nezaposlenost i neimaština. Pozadina nereda u Turskoj je, međutim, najmanje ekonomska, iako u njima ima i odjeka globalnog otpora divljanju neoliberalne ekonomije.

Oni nemaju veze ni s Kurdima, kako se moglo očekivati, jer je vlast AKP stranke, za razliku od svih prethodnih, na jedino ispravan način krenula u rješavanje ‘kurdskog pitanja’. Neredi su, jednostavno, tipični za podjele Turske na institucije vlasti kojima dominira vladajuća stranka AKP i manjinske sekularne opozicije koja gubi izbore za izborima’ – navodi Somun.

Po njegovoj ocjeni, vjerovatno se ne bi proširili dalje od trga Taksim da taj simbol moderne kemalističke Turske Vlada Tayyipa Erdogana nije odlučila da naruši projektom koji bi trebalo da nosi simbole nove vlasti.

‘Vlada, naime, nije trebalo da dira u Gazi Park na Taksimu. Ne samo zbog nekoliko stotina stabala koje su vlasti Istanbula odlučile da posijeku i tu izgrade veliki šoping centar. Bio bi to još jedan spomenik ekonomskog napretka Turske, pa bi možda nekako i prošao kod javnosti.

Ali, planirano je da se na istom mjestu načini repliku kasarne, kakva je tu bila prije nekoliko vjekova, pa je ta namjera da se izazove evokacija na militantnu stranu Osmanskog carstva bila razlog za protest’ – rekao je Feni Hajrudin Somun.

SINDIKATI SE PRIDRUŽILI PROTESTIMA, DVA DEMONSTRANTA POGINULA

Jedna od najvećih turskih sindikalnih grupa pokrenula je u utorak dvodnevni štrajk u znak podrške antivladinim protestima u brojnim gradovima.

Sukobi demonstranata i policije nastavljeni su i u ponedjeljak navečer.

Ured guvernera u južnom gradu Antakiji potvrdio je pogibiju i drugog demonstranta od početka protesta, prenosi BBC.

Abdulah Džomert (22), pripadnik krila mladih opozicione Republikanske stranke, ‘teško je ranjen od nepoznate osobe’, saopćio je ured guvernera, dodavši da je on kasnije preminuo u bolnici.

Ranije je Sindikat ljekara Turske saopćio da je 20-godišnjeg Mehmeta Ajvalitasa pregazio automobil koji je ‘uletio’ među demonstrante u kvartu Istanbuila Majis.

Premijer Erdoan otputovao je u posjetu Maroku gdje je izjavio da se situacija u Turskoj smiruje.

Očekuje se da u utorak i srijedu škole i univerziteti te vladine službe stupe u štrajk.

Konfederacija, koja zastupa 11 sindikata, optužio je vladu da podriva demokratiju u Turskoj.

Erdoan je ostao odlučan u suočavanju s kontinuiranim nasiljem i odbacio je sve navode o ‘Turskom proljeću’.

‘Nakon mog povratka iz Maroka, problemi će biti riješeni’ – izjavio je on novinarima.

Za razliku od njega, turski predsjenik Abdulah Gul zauzeo je pomirljiviji ton, braneći prava demonstranata i istovremeno pozivajući na mir.

‘Ako postoje različita mišljenja, situacije, stavovi ne postoji ništa prirodnije nego pomiriti te razlike’ – navela je novinska agencija Anadolija njegove riječi.

Fena/Informer.ba