Region Udarno Vijesti

Haris Hrle, ambasador BiH u Austriji: Jasno je da u ‘slučaju Divjak’ Beograd pokušava pravno i politički isljeđivati Sarajevo

Ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Haris Hrle nije danas mogao precizirati kada će austrijske vlasti donijeti odluku o izručenju penzioniranog generala Armije BiH Jovana Divjaka.

 

Komentarišući informaciju da austrijske vlasti do sredine jula neće donijeti odluku o Divjakovom izručenju, Hrle za Fenu ocjenjuje da je jasno da u “slučaju Divjak” Beograd pokušava pravno i politički isljeđivati Sarajevo, te da Srbija želi proširiti svoju sudsku nadležnost na Bosnu i Hercegovinu.

U tome, nažalost, imaju podršku i unutar BiH. Dobrovoljačka je u Sarajevu, Divjak je državljanin BiH, to je domen isključive sudske nadležnosti BiH. Haški tribunal, Interpol i sud u Londonu već su o Dobrovoljačkoj iznijeli potpuno jasan stav“, naveo je Hrle.

On je mišljenja da su Jovan Divjak, Ejup Ganić i Ilija Jurišić mete preko kojih se ‘gađa’ u suštinu BiH, njenu multietničnost i bosansku matricu zajedničkog života. Naglašava da se takvim nedozvoljenim pravosudnim isljeđivanjem izvana onemogućava pomirenje u BiH.

Prostim okom je vidljivo da su veliki politički ulozi u igri, da je u pitanju proces s regionalnim posljedicama te da smo se suočili s kafkijanskim obratom“, izjavio je Hrle za Fenu.

S druge strane, predstavnik austrijskog Ministarstva pravde Kristijan Pilnaček danas je najavio da odluka austrijskih vlasti o izručenju penzioniranog generala Armije BiH Jovana Divjaka Srbiji, koja ga tereti za zločine počinjene nad vojnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, neće biti donijeta prije sredine jula.

Odluka suda u slučaju postupka izručenja ne treba da se očekuje prije sredine jula. Još  nije obavljeno saslušanje Divjaka, a i advokat se još nije izjasnio. Također se provjeravaju dokumenta“, tvrdi Pilnaček u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA, a prenosi Tanjug.

 

Fena/Informer.ba