BiH Kultura Top Vijesti

Haris Pašović predstavlja svoju ” Gospođicu Juliju” u Sarajevu

Čuveni redatelj Haris Pašović večeras će publici u Sarajevu predstaviti svoju predstavu Gospođica Julija, u produkciji beogradske Opere i teatra Madlenianum.

Dio je ovo Festivala Umjetnost i politika, koju Pašović, kao direktor East-West centra ,već treću godinu organizuje u Sarajevu.

Ana Rudakijević glumi Gospođicu Juliju, Strahinja Blažić je u ulozi Žana, a Mina Pavlica u ulozi Kristine.

Radnja koja se u originalnom Strindbergovom tekstu dešava krajem 19. stoljeća, izmještena je u današnje vrijeme i locirana u Sloveniju. Mladi imigranti iz zemalja Balkana rade kao posluga  u bogataškoj vili na Bohinjskom jezer, gdje živi razmažena kćer Julija.

Ova predstava u srži ima muško-ženske odnose i dosta seksa, otkrio je redatelj. 

Gospođica Julija je odabrana kao jedna od 10 najboljih predstava u Srbiji i uvrštena u pet najboljih produkcija. Po konceptu je namijenjena regionu i zato mi je drago da će biti izvedena u Sarajevu. Velika je čast što je Haris Pašovis prihvatio angažman u Madlenianu. On je omiljeni redatelj među Beogradskom publikom,”, istaknula je Ana Radivojević-Zdravković direktorica drame u teatru Madlenianum.

“San svake glumice je da zaigra gospođicu Juliju, a meni se ti desilo na početku karijere. Predstava je vrlo dobro adaptirana našem vremenom. Priča je to o mladom paru koji je trbuhom za kruhom otišao u Sloveniju da radi za bogataše. Ali i bogati i siromašni imaju istu potrebu za ljubavlju i želju da žive punim plućima”, pojasnila je glavna glumica Ana Rudakijević.

Glumac Strahinja Blažić kaže kako su neki gledatelji predstavu ocijenili provokativnom, ali da je ona za njega životna, jer govori o dvoje mladih ljudi koji ne mogu da uspostave odnos jer su disfunkcionalni za ljubav. Zanimljivo je da novosadska glumica Mina Pavlica u predstavi glumi djevojku iz Čapljine, te je s tim razlogom savladala i karakterističan naglasak.

Predstava je na programu večeras, s početkom u 19,30, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.