BiH Crna hronika Udarno Vijesti

Teroristu iz Bugojna šti­tio nje­gov ro­đak na­čel­nik po­li­ci­je

Sa­slu­ša­njem Bran­ka Da­kić, še­fa ope­ra­ti­vne slu­žbe PU Bu­goj­no i Mu­je Ja­hi­ća, u Su­du BiH ju­čer je nas­tav­lje­no su­đe­nje Ha­ri­su Ča­uše­vi­ću, Adna­nu Ha­ra­či­ću, Na­se­ru Pa­li­sla­mo­vi­ću, Ne­dža­du Ke­ški, Ha­ri­su Špa­gi i Emi­nu Osma­na­gi­ću. Oni su op­tu­že­ni za te­ro­ris­ti­čki na­pad na Po­li­cij­sku sta­ni­cu Bu­goj­no 26. ju­na pro­šle go­di­ne a­da je po­gi­nuo Ta­rik Lju­bu­škić, dok je ne­ko­li­ko nje­go­vih ko­le­ga po­vri­je­đe­no.

Stra­ho­vi­ta ek­splo­zi­ja

Ča­uše­vi­ća ne znam li­čno, ali mi je po­zna­to nje­go­vo ime iz po­li­cij­skih evi­den­ci­ja o na­ru­ša­va­nju ja­vnog re­da i mi­ra u ko­ji­ma je sta­ja­lo da je dje­voj­ka­ma ki­dao zla­tne lan­či­će i sli­čno” – ka­zao je ju­čer svje­dok op­tu­žbe Bran­ko Da­kić.

Pre­ma Da­ki­će­vim ri­je­či­ma u mo­men­tu ka­da je odje­knu­la ek­splo­zi­ja on je bio u svo­joj ku­ći ko­ja se na­la­zi na 100 me­ta­ra od zgra­de PS.

Ek­splo­zi­ja je bi­la stra­ho­vi­ta i pro­bu­di­la me je. Bio sam pres­trav­ljen ka­da sam na­kon pet mi­nu­ta pri­mio po­ziv od ko­le­ge ko­ji je bio de­žur­ni ope­ra­ti­vni i ko­ji mi je re­kao da je na­pa­dnu­ta sta­ni­ca i da ima mrtvih i po­vri­je­đe­nih. Odmah sam ta­mo po­šao i po­ku­šao or­ga­ni­zo­va­ti dje­lo­va­nje po­li­ci­je i osi­gu­ra­ti li­ce mjes­ta. U ho­du sam čuo da ne­ko go­vo­ri da su ko­le­ge uoči­le ne­kog mla­di­ća, da trče za njim i da mi­sle da se ra­di o Ča­uše­vi­ću” – ka­zao je Da­kić.

Na upit tu­ži­te­lja Ole­ga Čav­ke svje­dok je ka­zao da je Ča­uše­vić imao ro­dbin­ske ve­ze u po­li­ci­ji i da je upra­vo Islam Ča­uše­vić, na­čel­nik krim po­li­ci­je, bio nje­gov sro­dnik. On ga je, ka­ko je ka­zao Da­kić, i šti­tio unu­tar po­li­cij­skih kru­go­va. Ča­uše­vić se us­pro­ti­vio ovom Čav­ki­nom pi­ta­nju ka­zav­ši da svje­dok ne mo­že o to­me go­vo­ri­ti. No, sud je do­zvo­lio da svje­dok nas­ta­vi izla­ga­ti.

Ra­dni sas­ta­nak

Mo­žda dvi­je go­di­ne pri­je ovog do­ga­đa­ja ima­li smo je­dan ra­dni sas­ta­nak na ko­jem smo ra­zma­tra­li tre­tman odre­đe­nih oso­ba ko­ja se po­jav­lju­ju u na­šim evi­den­ci­ja­ma, a ko­je bi tre­ba­li sta­vi­ti po nad­zor. Izme­đu os­ta­log me­đu tim li­ci­ma bio je i Ča­uše­vić, ali na in­sis­ti­ra­nje nje­go­vog ro­đa­ka ni­smo ga sta­vi­li pod nad­zor. On je ka­zao da ne­ma po­tre­be i da ne­ma ni­ka­kvih do­ka­za pro­tiv nje­ga. Ta­ko, ni­je uvršten ni u je­dnu od tri ka­te­go­ri­je nad ko­ji­ma se vrši nad­zor “- ka­zao je Da­kić.

Svoj is­kaz ju­čer je dao i Mu­jo Ja­hić ko­ji se u no­ći ka­da se do­go­di­la ek­splo­zi­ja, na­la­zio u pri­tvo­ru PS u či­joj ne­po­sre­dnoj bli­zi­ni je i do­šlo do ek­splo­zi­je. On je pred Vi­je­ćem ka­zao da ga je de­to­na­ci­ja ba­ci­la sa kre­ve­ta.

Na­kon dva­de­se­tak mi­nu­ta do­šla je po­li­ci­ja i izve­la nas iz će­li­ja ta­ko što je ra­zva­li­la vra­ta. Izve­li su nas pred PS, a on­da odve­li u Gor­nji Va­kuf gdje smo da­li izja­vu” – ka­zao je Ja­hić.

Po­no­vo ni­su pri­sus­tvo­va­li

Na­ser Pa­li­sla­mo­vić, Ne­džad Ke­ško, Ha­ris Špa­go i Emin Osma­na­gić ni ju­čer ni­su pri­sus­tvo­va­li su­đe­nju. Pa­li­sla­mo­vić i Ke­ško tvrde da ne pri­zna­ju Sud BiH, dok Špa­go i Osma­na­gić ne že­le da se po­ja­ve na su­đe­nju sve dok se ono ne bu­de ti­ca­lo njih di­rek­tno.

 

San/Informer.ba