Politika Udarno Vijesti

HDZ 1990: Pismo Izetbegovića doprinosi dizanju tenzija

Stranka HDZ 1990 smatra da je otvoreno pismo bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića predsjedniku Republike Srpske /RS/ Miloradu Dodiku došlo u vrlo osjetljivom trenutku i da doprinosi dizanju tenzija u BiH.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar rekao je Srni da je iznenađen sadržajem pisma i da ono nikako ne može doprinijeti sticanju potrebnog povjerenja za rješavanje nagominalnih problema za formiranje Savjeta ministara BiH i za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci protiv BiH”.

Reagujući na izjavu ambasadora SAD u BiH Patrika Muna o potrebi reforme Federacije BiH /FBiH/, Vegar je podsjetio da je HDZ 1990 već davno tražila reformu FBiH, “ali ne samo FBiH“.

Za sada nemamo informaciju u kom smislu gospodin Moon vidi i zagovara tu reformu. Saznaćemo vjerovatno u neposrednim kontaktima, ali ta reforma je svakako neophodna i vidimo svi da FBiH, ne samo što je nefunkcionalna, ona i entitetski ne može obezbijediti ravnopravnost dva naroda“, rekao je Vegar.

On je naglasio da FBiH ne može osigurati ljudska prava svojih građana, te da je shodno tome jasno da i Ustav treba mijenjati.

Američki ambasador u BiH Patrick Moon izjavio je nedavno da je ‘‘Ustavu FBiH neophodna reforma“, te da bi FBiH trebalo pojednostaviti.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je juče otvoreno pismo u kojem je predsjednika RS Milorada Dodika optužio da je odgovoran za “jednu od najdubljih kriza u BiH od Dejtona do danas” i zaprijetio da će, kako je naveo, “sto posto patriote” braniti cjelovitost BiH u svakom trenutku.

 

Srna/Informer.ba