Region Vijesti

Heroin s Kosova sije smrt u Hrvatskoj

Heroin se vratio na ulice u Dalmaciji u zabrinjavajuće velikim količinama i odmah u Zadru uzeo dva života, nakon nestašice zbog poremećaja u albanskoj ruti i povećanih aktivnosti američke Uprave za suzbijanje droge (DEA) na Kosovu, piše ”Slobodna Dalmacija”.

Ovog vikenda u zadarskom naselju Višnjiku pronađen je mrtav 31-godišnjak koji se predozirao kombinacijom kokaina i heroina, a nekoliko dana prije 26-godišnja djevojka koja je umrla od heroina i heptanona.

Nestašica droge počela je sredinom 2010. godine, a zbog poremećaja u albanskoj ruti i povećanih aktivnosti američke DEA na Kosovu, heroina mjesecima nije bilo na cijelom zapadnom Balkanu.

Umjesto toga, nudio se lažni ili miješani heroin kontaminiran barbituratima, odnosno raznim sedativima i hipnoticima, što je u kombinaciji s alkoholom i heptanonima smrtonosna kombinacija.

Uzimanje ovakve droge lošeg kvaliteta kod velikog broja zavisnika dovelo je do pada tolerancije na čistiji heroin, što se sada pokazalo kobno i u dva zadarska slučaja.

Tačno je da se heroin vratio i ova predoziranja, nažalost, nisu nikakvo iznenađenje. Kad se droga nakon dužeg zastoja ponovno pojavi na ulici, najrizičniji su pacijenti izvan terapije koji su u zamjenu za heroin uzimali sve i svašta, te mladi konzumenti koji nemaju dovoljno iskustva. Droga je čista i dobrog kvaliteta na koji nisu navikli, oni se zalete, prebrzo ubodu i `kapnu`”, rekao je šef Odjeljenja za ovisnosti Kliničke bolnice ”Sestre milosrdnice”u Zagrebu Slavko Sakoman.

On je rekao da je bilo samo pitanje vremena kada će organizovani kriminal konsolidovati redove i pronaći novi put za dopremu prave droge na ulice.

Kao što vidimo, nije trebalo puno da se to i dogodi. Sad je red na policiji da pojačanom represijom zaustavi poplavu heroina na ulicama”, rekao je Sakoman.

 

Srna/Informer.ba