Udarno Vijesti

Hillary Clinton: Hrvatska i Srbija su se popravile, ali BiH moramo držati na oku

Hapšenje Ratka Mladića, zajedno su poručili američka državna tajnica Hillary Clinton i britanski ministar vanjskih poslova William Hague, napokon pruža priliku pravde za žrtve genocida u Srebrenici, ali i za razračunavanje s prošlošću i odlučno okretanje cijelog zapadnog Balkana prema boljoj budućnosti.

U tekstu koji su Clinton i Hague zajedno napisali, a koji je objavljen na internetskim stranicama State Departmenta, šefovi diplomacije SAD-a i Britanije analiziraju situaciju na zapadnom Balkanu. Iako ističu da se vide značajni pomaci s obzirom na recentno razdoblje, situacija u BiH podvučena je kao veliki problem za međunarodnu zajednicu.

Problem je u Republici Srpskoj

Već se vidi značajan napredak. Situacija u Srbiji i Hrvatskoj dramatično je različita nego prije dvije decenij. Te se zemlje danas polako primiču članstvu u Europskoj uniji. Hrvatska je već članica NATO saveza i pred završetkom je pregovora s EU. Srbija radi na dobivanju statusa kandidata za EU. No, dok susjedne zemlje gledaju u budućnost, situacija u BiH i dalje pruža razlog za zabrinutost“.

Zadnjih pet godina istaknuto je kao kritično razdoblje u demokratskom razvoju BiH. U tim godinama Bosna se, smatraju Clinton i Hague, politički vraćala unatrag. “Situacija se zadnjih mjeseci pogoršala i sada je potreban odlučan odgovor međunarodne zajednice, prije svega Europske unije“, navodi se u tekstu. Kao središnji problem za stabilnost BiH istaknuta je Republika Srpska, odnosno nacionalistička retorika koja dolazi iz Dodikovog entiteta.

Političari, prestanite se prepucavati i počnite služiti građanima!

“Prave žrtve ove paralize nisu političar BiH, već njeni građani. Isti oni ljudi kojima bi politički lideri trebali služiti. Umjesto da žive u slobodnom, poštenom i prosperitetnom društvu, mnogi i dalje žive u sjeni razjedinjenosti i straha, pate od siromaštva, nezaposlenosti i nedostatka mogućnosti“, poručuju Clinton i Hague, koji su uvjereni da se situacija u BiH može i mora hitno promijeniti.

Zbog toga međunarodna zajednica, smatraju vodeći diplomati SAD-a i Britanije, mora ostati fokusirana na BiH i na zapadni Balkan u cjelini. “Jako dobro znamo da sve što se dogodi u jednoj balkanskoj zemlji ima odraz na cijelu regiju. A nigdje to nije više istinito nego u BiH. Zbog toga je nužno očuvati Daytonski sporazum. Naša poruka mora biti jasna: želimo BiH kao jedinstvenu državu, s dva entiteta i tri ustavna naroda“, pišu Clinton i Hague, te poručuju lokalnim političarima kako od njih očekuju da odustanu od “ustajalih prepucavanja” i počnu raditi za dobrobit zemlje, prenosi Index.

 

Informer.ba