Izdvojeno Svijet Vijesti

Hitlerov “Mein Kampf” ponovo u njemačkim knjižarama

Prvi put od Drugog svjetskog rata, knjiga Adolfa Hitlera “Mein Kampf” (Moja borba) uskoro će se ponovno naći na policama njemačkih knjižara, najavio je  Andreas Wirsching, direktor Instituta komparativne povijesti u Muenchenu.

Kako prenosi Tanjug, firerov autobiografski tekst pojavit će se u prodaji između 8. i 11. januara.

Knjiga, koja pruža detaljniji uvid u mračnu vladavinu nacističkog vođe, bit će praćena s oko 3.500 objašnjenja i komentara i objavljena u dva sveska s ukupno 1.948 stranica, a koštat će 59 eura, kazao je Wirsching koji je radio na projektu od 2009.

Knjiga, pod naslovom “Hitler, Mein Kampf. Kritičko izdanje”, imat će limitirano izdanje od najviše 3.500 do 4.000 primjeraka, naveo je on.

Planovi za objavljivanje “nacističke biblije” bili su praćeni brojnim kontroverzama i najoštrije osuđivani od strane židovskih organizacija, koje smatraju da je knjiga previše opasna da bi ikada više ponovno bila tiskana.

Wirsching je, međutim, objasnio da novo izdanje s komentarima stručnjaka ima za cilj da “sruši mit” koji okružuje knjigu.

Hitler je “Mein Kampf” napisao 1924. godine dok je bio u zatvoru u Bavarskoj. U njoj kombinira elemente autobiografije sa stavovima o arijevskoj “rasnoj čistoći”, mržnje prema Židovima i protivljenja komunizmu.

Do njegove smrti 1945. godine, tiskano je više milijuna kopija.

Od završetka Drugog svjetskog rata, njemačka južna pokrajina Bavarska, koja posjeduje autorska prava do kraja 2015. godine, nije dozvoljavala ponovna tiskanja iz poštovanja prema žrtvama nacizma.

Od 1. januara 2016. godine, međutim, ta knjiga postaje javno dobro.

“Ovo nije samo izvor” za izučavanje nacističke ideologije, rekao je Christian Hartmann, povjesničar zadužen za projekt. “To je i simbol i jedna od posljednjih relikvija Trećeg rajha”, naveo je on.

 

Fena/Informer.ba