BiH Izdvojeno Vijesti

Hitno osigurati smještaj za beskućnike

Udruženje za razvoj društva “Kap” zahtijeva od općinskih i kantonalnih vlasti u BiH da hitno iznađu privremeni smještaj za beskućnike i osobe koje nemaju osiguran smještaj.

Iz ovog Udruženja podsjećaju da su u Evropi jučer zabilježena 44 slučaja promrzavanja do smrti, od kojih je jedan u susjednoj Srbiji.

U svim zemljama temperatura se nekoliko dana spuštala ispod minus 20 stepeni Celzijusa, a s obzirom da se, prema zvaničnim podacima Hidrometeorološkog zavoda FBiH temperature ispod nule i dalje predviđaju, bh. vlasti su dužne da reaguju i spase ljudske živote, saopćeno je.

Zbog izuzetno niskih temperatura, vlasti drugih istočnoevropskih zemalja otvorile su stotine prihvatilišta za hitne situacije i pozvali stanovnike da budi pažljivi i ne izlaze bez potrebe iz svojih kuća.

U Bosni i Hercegovini niko nema tačne podatke koliko živi ljudi bez adrese.

Prihvatilišta u okviru Centara za socijalni rad primaju manji broj beskućnika, od kojih su većina mentalno oboljeli, dok domovi za beskućnike i druge ustanove za njihov masovniji i trajni prihvat nisu formirane, napominju iz Udruženje za razvoj društva “Kap”.

 

Fena/Informer.ba