BiH Vijesti

HKBiH zaprepašten govorom reis-i-uleme iz BiH na vjerskom skupu u Blagaju

Upravni odbor Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH (HKBiH) zaprepašten je govorom reisu-l-uleme Islamske zajednice na vjerskom skupu u Blagaju 15. maja.

U saopćenju za javnost upućenom iz HKBiH se navodi da je po javnost uznemirujuća huškačka najava “sarajevskog ljeta” apsolutno ispod digniteta jednog vjerskog dostojanstvenika.

Demokratski i civilizirani svijet ne poznaje takve istupe. Ove i druge kvalifikacije i uvrede koje su tokom tog skandaloznog govora reisa Cerića upućene i na račun predsjednice Helsinškog komiteta, dugogodišnjeg ombudsmena i potvrđenog borca za ljudska prava, predstavljaju otvorenu prijetnju i poziv na linč“, navodi se u saopćenju.

HKBiH podsjeća da je putem javnog saopćenja već podržao mjere ministra Suljagića za dosljednu primjenu Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, “te da je ovaj stav, bio povod da predsjednicu ove nevladine organizacije reis, između ostalog, proglasi mrziteljom islama i muslimana“.

Napominju da Upravni odbor HKBiH ostaje u potpunosti kod svojih stavova kako odluka ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića ni na koji način ne ugrožava vjerske slobode i da je u funkciji uspostavljanja jednakosti u pravima svih građana i dosljednog provođenja zakona.

Podsjećamo da državne škole nisu gradile vjerske zajednice i njihovi poglavari, već država Bosna i Hercegovina, te njeni organi vlasti jedini imaju mandat da određuju programe i pravila po kojima će se u njima raditi”, navode iz HKBiH.

Istovremeno, Upravni odbor HKBiH izražava nadu “da iza neprimjerenog i prijetećeg kazivanja reisu-l-uleme ne stoji Islamska zajednica BiH”.

S tim u vezi, pozivamo nadležne institucije da analiziraju Cerićev govor i procijene da li u njemu ima elemenata govora mržnje i zapaljivog govora“, stoji u saopćenju.

 

Fena/Informer.ba