Politika Udarno Vijesti

HNS: Najdublja politička i institucionalna kriza od rata

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ BiH smatra da je vrhunski prioritet hitno uspostavljanje zakonodavne i izvršne vlasti na nivou BiH i paralelno s tim vraćanje u zakonske i ustavne okvire vlasti u Federaciji BiH, sastavljene od političkih subjekata koji predstavljaju većinski izborni legitimitet svakog naroda u Federaciji BiH.

Zadržavanje postojećeg stanja udaljava nas sve više od dobrog rješenja. Predsjedništvo HNS-a BiH očekuje da međunarodna zajednica, konkretno OHR, da svoj konstruktivan doprinos, jer je to preduslov za uspješno rješavanje političke i institucionalne krize“, navodi se u saopštenju sa prve radne sjednice HNS-a.

Predsjedništvo Sabora razmotrilo je danas u Mostaru aktuelnu političku situaciju u BiH ocjenjujući je najdubljom političkom i institucionalnom krizom od rata.

Iako je politička kriza permanentno stanje, sada imamo i institucionalnu krizu koja je prouzrokovana djelovanjem grupe stranaka koje su suprotno zakonu i ustavu prišle `uspostavljanju vlasti` u Federaciji BiH, što je već onemogućilo i uspostavljanje vlasti na nivou BiH do današnjeg dana“, dodaje se u saopštenju.

Hrvatski narodni sabor konstituisan je 19. aprila u Mostaru, sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem na čelu. Osnovano je i Generalno vijeće, na čelu s Božom Ljubićem, političko, izvršno i koordinaciono tijelo koje utvrđuje politiku o svim vitalnim interesima hrvatskog naroda u BiH.

 

srna/informer.ba