Region Udarno Vijesti

Horor u Zadru: Dvije godine ležao mrtav pored živih ukućana

Nakon tromjesečne istrage šokantnog slučaja teško bolesnog Zadranina Nenada Nikpalja (46 ), koji je dvije godine ležao mrtav u kući na zadarskim Ričinama, Opštinsko državno tužilaštvo u Zadru podnijelo je optužni prijedlog protiv 36-godišnje pravnice zadarskog Centra za socijalni rad.

Tereti se da je nesavjesnim obavljanjem posla počinila krivično djelo, a iako se istraga vodila i protiv bivšeg direktora Centra Tomislava Orovića, ODO Zadar je odbacilo optužbe zbog nepostojanja osnovane sumnje na počinjenje krivičnog djela.

Istraga protiv Orovića i pravnice Centra, pokrenuta je nakon inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalnog rada koja je u aprilu prošle godine, kada je pronađeno Nikpaljevo tijelo, provela nadzor u toj zadarskoj ustanovi.

Tijelo Nenada Nikpalja koji je bolovao od paralize, zbog čega 30 godina nije izišao iz kuće, policija je pronašla početkom aprila prošle godine, nakon dojave komšija koji su vidjeli njegovu majku kako plače ispred kuće.

Nalazi obdukcije pokazali su frapantnu činjenicu da je Nenad Nikpalj na krevetu ležao mrtav dvije godine, a kako njegova identifikacija zbog velikih truležnih promjena na tijelu nije bila moguća, zatražena je dodatna DNK analiza.

Kako je Jutarnji list ranije pisao, u njihovu porodičnu kuću godinama nisu dolazili ni prijatelji, ni rodbina, dok su socijalni radnici posljednji put viđeni manje od godine dana prije pronalaska tijela Nenada Nikpalja.

Tada njegov brat, kako su se požalili iz Centra za socijalni rad, nije dopuštao socijalnim radnicima ulazak u kućicu, tvrdeći kako Nenad spava te da ne želi da ga uznemiruju. Zašto radnici Centra nisu u međuvremenu zvali policiju nije poznato.

 

Informer.ba