BiH Udarno Vijesti

HRP: Srpske cajke neće pjevati po Hercegovini, dok hrvatski generali trunu u Hagu

Hrvatski revolucionarni pokret iz Posušja  je poručio da će spriječiti nastup srbijanskog folk pjevača Mileta Kitića, zakazan za 5. avgust u Posušju, ali i svih umjetnika iz Srbije koji se usude da dođu u Grude, Široki Brijeg i druga hrvatske mjesta u zapadnoj Hercegovini.

Odgovornost za napade na srbijanske pjevače preuzeo je Hrvatski revolucionarni pokret, koji je nasljednik proustaške organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB), koja je 35 godina aktivno djelovala u svijetu. HRP je, kako saznaje “Press”, poručio da će spriječiti nastup srbijanskog folk pjevača Mileta Kitića, zakazan za 5. avgust u Posušju, ali i svih umjetnika iz Srbije koji se usude da dođu u Posušje, Grude, Široki Brijeg i druga hrvatske mjesta u zapadnoj Hercegovini.

Sagovornik lista “Press RS” iz MUP-a HNK-a kaže da je dojava o bombi u “Hard rok kafeu” gdje je trebalo da pjeva Dragana Mirković bila lažna, ali da policija zbog toga što je dan ranije pronašla eksplozivnu napravu u “Elefant baru” nije dozvolila koncert i da je objekat iz bezbjednosnih razloga evakuisan. Izvor “Pressa RS” dodaje i da je zbog sumnje da je uputio dojavu o podmetnutoj bombi juče saslušala Tomislava Barića Kodru, člana Hrvatskog revolucionarnog pokreta (HRP).

“Kodro je priznao da je član HRP-a i da ovaj pokret u Hercegovini ima 2.500 članova, ali je negirao da je uputio lažnu dojavu o bombi. On je u policiji otvoreno rekao da članovi HRP-a neće dozvoliti da “srpske cajke pevaju po Hercegovini, dok hrvatski generali trunu u Hagu”. Poručio je i to da će HRP-ovci organizovati proteste i bojkotovati koncert Mileta Kitića u Posušju, koji je najavljen za 5. avgust, na Dan domovinske zahvalnosti”, ističe isti izvor.

On dodaje i da je Kodro otvoreno rekao da HRP neće spriječiti koncert Mileta Kitića 5. avgusta, ali samo ako Srbi dozvole Marku Perkoviću Tompsonu da pjeva na Đurđevdan.

Portparol MUP-a ZHK Damir Čutura potvrdio je za “Press” da je operativni rad na pronalaženju osoba koje su postavile eksplozivnu napravu sa spoljašnje strane “Elefant bara” u toku, ali nije želio da govori o imenima.

Bivši radnik srbijanske Službe državne bezbjednosti Božidar Spasić godinama je bio zadužen za praćenje hrvatske proustaške emigracije. On tvrdi za “Press RS” da proustaški pokret i dan-danas ima hiljade pristalica širom zapadne Hercegovine. HRP je, objašnjava Spasić, nasljednik Hrvatskog revolucionarnog bratstva (HRB), međunarodne terorističke organizacije koja je 1972. godine organizovala upad ustaških terorista iz tzv. “bugojanske grupe” na planinu Radušu, o čemu je snimljen i filmski serijal.

“HRB je osnovan 1961. godine, a službeno je raspušten 1996. godine. Međutim, godinama upozoravam da njihova ideja i dalje živi u zapadnoj Hercegovini. Ako vlasti ne preduzmu ozbiljne mjere, organizacija koje se naziva HRP pretvoriće se u ozbiljnu terorističku organizaciju”, kaže Spasić.

Prema njegovim riječima, bivši članovi HRB-a uglavnom postavljaju eksplozivne naprave na mjesta gde se okuplja mnogo ljudi.

“Posljednji incidenti u Posušju, postavljanje eksplozivnih naprava na koncertima i dojave o bombama u ugostiteljskim objektima u kojima treba da nastupaju pjevači iz Srbije, potvrđuju da HRB i dalje deluje samo sada pod nazivom HRP. Njihov cilj je čišćenje zapadne Hercegovine od nehrvata i njeno pripajanje tzv. velikoj Hrvatskoj. Ubijeđen sam da širom Hercegovine imaju punktove i štekove sa eksplozivom. Vlasti BiH bi trebalo ozbiljno da se pozabave djelovanjem te organizacije“, ocenjuje Spasić.

Bivši radnik SDB-a iz Sarajeva i poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj upozorava da nakon tragedije koja se desila u Norveškoj, svaku prijetnju treba shvatiti ozbiljno.

“Ako u Norveškoj postoje ludaci i monstrumi spremni da pobiju desetine ljudi, šta onda treba da se kaže za zemlju kao što je BiH kroz koju je protutnjao rat i koja je puna zaostalog naoružanja. Pomračeni umovi pokazuju da Srbi nisu dobrodošli u Hercegovinu, a ako im ne valjaju pjevači ili glumci, šta onda reći za običan svijet”, kaže Jovičić.

On dodaje da je u Parlamentu BiH predlagao da se za one koji postave eksplozivnu napravu predvidi najstroža kazna, ističući da to treba uraditi kako bi se preduprijedilo djelovanje raznih ekstremnih grupa i pojedinaca koji su spremni da počine najgnusnija djela.

Folk pjevač Mile Kitić tvrdi da nije čuo za “nezgode” koje su u Posušju imale njegove kolege i da ne planira da otkaže nastup.

“Šta je bilo?! Neko postavio bombu?! Nemam pojma! Hvala ti, brate, što si mi javio, ali ne bojim se! Nazvaću gazdu tog lokala u kome treba da gostujem i vidjeću šta se dešava. Ako on procijeni da bi moglo da bude nekih neprijatnosti ili incidenata, otkazaću gostovanje. Nadam se da će sve biti u redu, a valjda će i policija da odradi svoj dio posla“, kaže Kitić.

 

Press/Informer.ba