Top Vijesti

Hrvatima u Zambiji dopuštena odbrana sa slobode

Osmero Hrvata koji su u Zambiji optuženi za trgovinu ljudima moći će se braniti sa slobode, nakon što polože jamčevinu i putne isprave, odlučio je u četvrtak sud u Ndoli.

Uz to, morat će se redovito javljati policiji i regulisati svoj boravak u Zambiji, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.

Osmero hrvatskih državljana, koji su već mjesec dana pritvoreni u trećem po veličini zambijskom gradu Ndoli prvi put su se pojavili pred sucem u utorak. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Izjasnili su se da nisu krivi.

Radi se četiri bračna para koja su uhapšena početkom decembra u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Njihov advokat Kelvin Silwimba u utorak je uložio zahtjev da se optužene Hrvate pusti da se brane sa slobode uz jamčevinu.

Državni tužitelj Francis Mulenga usprotivio se tome tvrdeći da postoji opasnost da pobjegnu.

Sud je danas, nakon što je saslušao tri svjedokinje, odlučio da se Hrvati mogu braniti sa slobode nakon što ispune tražene uvjete.

Na ročištu se danas svjedočile recepcionarka i još jedna djelatnica hotela u Ndoli u kojem su Hrvati odsjeli i govorile o njihovu ponašanju u hotelu i odnosu prema djeci.

Treća je svjedokinja službenica bila imigracijske službe u zračnoj luci u Ndoli, mjestu hapšenja, koja je sudu iznijela što se tamo zbivalo.

Službenik hrvatskog veleposlanstva u Južnoj Africi, koje pokriva i Zambiju, posjetio je pritvorene Hrvate nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu, koja sada imaju hrvatske dokumente, a preuzele su ih službe , no posjeta mu je bila onemogućena

 

Fena/Informer.ba