Politika Udarno Vijesti

Hrvatska dijaspora poručuje: Bošnjaci ne igrajte se sa sudbinom hrvatskog naroda

Predstavnici hrvatske dijaspore poručili su danas u Mostaru da će tihom diplomatijom u zemljama iz kojih dolaze širiti istinu o Hrvatima u BiH kako bi bili ravnopravni sa druga dva naroda i pozvali Bošnjake da se ne igraju sa sudbinom hrvatskog naroda, već da ih puste da biraju svoje predstavnike.

Predsjednik Koordinacije HDZ-a Sjeverne Rajne i Vestfalije Veselko Jovanović rekao je da će se, kao Hrvat u iseljeništvu, truditi da se širi istina o Hrvatima u BiH i pozvao Bošnjake da se ne igraju sa sudbinom hrvatskog naroda u BiH, već da puste hrvatskom narodu da bira svoje predstavnike.

Predsjednik Koordinacije HDZ-a Australije i Novog Zelanda Ante Leko poručio je Hrvatima u BiH da nisu sami već da je uz njih 300 000 Hrvata Australije. “Boli nas što hrvatske predstavnike bira drugi narod i teško nam pada situacija hrvatskog naroda u BiH, jer želimo da oni budu ravnopravni i uživaju svoji na svome“, rekao je Leko.

Predstavnici hrvatske dijaspore iz SAD, Kanade, Švedske, Australije, Novog Zelanda, Njemačke i Hrvatske sastali su se danas u Mostaru sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Draganom Čovićem i Božom Ljubićem s ciljem, kako je navedeno, povezivanja Hrvata širom svijeta kako bi se pomoglo Hrvatima u BiH na političkom i ekonomskom polju, a u tom smislu planirano je otvaranje kancelarija HNS-a u Briselu, Vašingtonu i Berlinu.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić rekao je na konferenciji za novinare da je u planu i otvaranje finansijskih institucija koje bi ekonomski potencijal hrvatske dijaspore stavile u funkciju ukupnog razvoja hrvatskog narodnog bića u BiH i BiH.

On je naglasio da u ovom trenutku postoji obostrana želja da se hrvatska dijaspora značajnije uključi u rješenje hrvatskog pitanja u BiH.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović rekao je da je današnji sastanak prilika da se čuju razmišljanja Hrvata koji žive van zemlje, a koji prate sva dešavanja u BiH, kao i da im se odgovori na neka pitanja koja ih interesuju. “To je ujedno i prilika da iskažemo svoje stavove u vezi sa pomoći koja bi se mogla napraviti u kvalitetnijim odnosima između HNS-a i svih Hrvata koji žive van BiH”, istakao je Čović, naglasivši da BiH može preživjeti jedino kao država ravnopravnih građana.

 

Srna/Informer.ba