Region Top Vijesti

Hrvatska izgubila četiri postupka u Strasbourgu zbog uslova u zatvorima

Europski sud za ljudska prava objavio je  presude u kojima je utvrdio da su četvorici hrvatskih zatvorenika povrijeđena prava zbog neodgovarajućih uslova smještaja u zatvorima u Zagrebu, Varaždinu i Lepoglavi.

 

Europski sud je u ovim predmetima primijenio već postojeću praksu i načela, izvijestio je Ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

Ponovio je, da je nedostatak privatnog prostora u ćeliji posebno bitan uslov prilikom utvrđivanja jesu li uslovi  u zatvoru bili ponižavajući s aspekta Konvencije o zaštiti ljudskih prava, javlja Hina.

Slijedom navedenog, Europski sud je smatrao da mogućnost slobodnog kretanja podnositelja na odjelu izvan ćelije, osim u noćnim satima, nije dovoljan razlog za zaključak da su uslovi smještaja bili odgovarajući, zato jer razdoblja u kojima su podnositelji raspolagali s manje od tri četvorna metra osobnog prostora nisu bila povremena ni kratkotrajna.

Sud je svim podnositeljima dosudio odštetu od ukupno 26.900 eura za nematerijalnu štetu zbog povrede Konvencije i 5050 eura za troškove postupaka.

 

Fena/Informer.ba