Izdvojeno Region Vijesti

Hrvatska se sprema legalizirati marihuanu!

Nakon što je Ministarstvo zdravlja prije nekoliko dana najavilo da će omogućiti uzgoj industrijske konoplje, vladajuća koalicija možda ode i korak dalje te zakonski dopusti i upotrebu marihuane u medicinske svrhe! Idućih će dana ministar zdravlja Siniša Varga, potvrđeno nam je u njegovu ministarstvu, osnovati stručno povjerenstvo koje će predvoditi Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, sa svrhom da daju stručno mišljenje treba li i kod nas dopustiti upotrebu konoplje u medicinske svrhe te na koji način.

Očekuje se, kako doznajemo, ako se povjerenstvo složi s legalizacijom, da predlože i treba li primjerice dopustiti samo upotrebu lijekova na bazi kanabinoida ili dopustiti i uzgoj nekoliko stabljika konoplje ljudima za koje liječnici procjene da im ulje kanabisa može pomoći u njihovim zdravstvenim problemima.

Ako se struka složi s time da i u Hrvatskoj treba, kao što je to u većini zemalja članica EU, dopustiti korištenje konoplje za liječenje, vladajući SDP spreman je promijeniti dosadašnju regulativu prema kojoj se sada kazneno proganja i one koji ulje indijske konoplje proizvode za vlastito liječenje nekih od najtežih bolesti poput karcinoma i multiple skleroze.

– To je pitanje za struku. I ako struka kaže da i u Hrvatskoj treba legalizirati upotrebu konoplje u medicinske svrhe, onda bismo to podržali – najavljuje SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović. Posebno naglašava da to nikako ne znači legalizaciju marihuane.

– Jer ako primjerice stručno povjerenstvo predloži da se kod nas kao, recimo, u Italiji dozvoli i uzgoj konoplje za liječenje, onda će to biti pod strogom kontrolom. Uzgoj i prodaja za druge namjene i dalje bi ostali u sferi kaznenog zakonodavstva – poručuje.

Podsjeća da je upravo SDP-ova Vlada iz Kaznenog zakona izbacila kazneno djelo posjedovanja droge i od tada je posjedovanje marihuane bez namjere daljnje prodaje postalo prekršajno djelo. Sada su očigledno spremni napraviti dodatni korak u liberalizaciji, ali samo ako se s time složi medicinska struka.

Niti najveća oporbena stranka HDZ ne bi imala ništa protiv legalizacije u medicinske svrhe ako bi to predložila struka.

– Zagovornici medicinske upotrebe marihuane odnosno lijekova na bazi kanabinoida tvrde da oni pomažu kod niza kroničnih bolnih stanja, od raka do spazma uzrokovanih multiplom sklerozom. HDZ drži da je pitanje uporabe marihuane ili lijekova na bazi kanabinoida u medicinske svrhe u Hrvatskoj nešto o čemu prvenstveno svoje mišljenje trebaju dati medicinski stručnjaci na temelju nedvojbenih znanstvenih dokaza. To nije i ne bi smjelo biti pitanje politike niti prepucavanja radi dobivanja političkih poena – rekao je prof. Željko Reiner uime HDZ-a.

Pitanje legalizacije medicinske marihuane prva je otvorila predsjednica ORaH-a Mirela Holy, koja je najgorljivija zagovornica liberalizacije korištenja konoplje u medicinske svrhe, a za potpunu liberalizaciju zalaže se i vladajući HNS.

U Hrvatskoj je ovo pitanje aktualizirano nedavno, nakon što je riječka policija uhitila Huanita Luksetića, oboljelog od multiple skleroze koji je uzgajao konoplju kako bi proizvodio ulje kanabisa i tako se liječio.

Inače u čak 17 zemlja članica EU dopuštena je prodaja različitih lijekova na bazi kanabionida poput spreja sativex za multiplu sklerozu koje pacijenti u tim državama mogu dobiti na recept. Takvi se lijekovi od lipnja mogu kupiti i susjednoj Sloveniji. U nekim europskim zemljama poput Italije dopušteno je ljudima s određenim dijagnozama uzgajati i nekoliko stabljika konoplje, ali isključivo za vlastite potrebe, a ne za daljnju prodaju.

Tek treba vidjeti kojem bi se rješenju mogla prikloniti i Hrvatska. No, očito su i politika i struka u Hrvatskoj shvatile da niti mi više ne možemo zatvarati oči pred činjenicom da sve više ljudi koristi ulje kanabisa za vlastito liječenje.

Međutim, unatoč tome što sve više onkologa priznaje da njihovi pacijenti koriste ulje kanabisa, naše Onkološko društvo, što nam je nedavno potvrdio i njihov šef Eduard Vrdoljak, nikada nije našlo za shodno raspravljati o medicinskoj upotrebi marihuane.

– To pitanje još nismo otvorili, ali vjerujem da bi naš stav bio sličan slovenskome – izjavio je prije dva mjeseca za Jutarnji list prof. dr. Damir Vrbanec, onkolog iz KBC-a Rebro. Slovenska je vlada, podsjetimo, Uredbom o razvrstavanju zabranjenih droga dopustila da se derivati indijske konoplje mogu koristiti u medicinske svrhe, pri čemu upotreba same konoplje i dalje ostaje zabranjena, piše Jutarnji list.

 

Jutarnji list/Informer.ba