Region Top Vijesti

Hrvatska: Supruge dvojice predsjednika na zajedničkom času vjeronauke

Fenix Magazin

– Supruge hrvatskog i turskog predsjednika, Sanja Musić Milanović i Emine Erdogan, posjetile su u četvrtak osnovnu školu Matije Gupca, gdje su prisutvovale na zajedničkom školskom času islamskog i rimokatoličkog vjeronauka.

 

 

Do posjeta, pod visokim sigurnosnim mjerama, došlo je u sklopu službenog posjeta predsjednika Turske Recepa Erdogana Hrvatskoj, javlja Hina.

Supruge predsjednika dočekala je ravnateljica škole Ljiljana Klinger, a prilikom posjeta obišle su školske učinioce i igralište te su prisustvovale zajedničkom času islamskog i rimokatoličkog vjeronauka. Službenih izjava za medije nije bilo.

Na zajedničkom času vjeronauka, učenici su izvodili pjesmice s koreografijom, održali radionicu na temu stvaranja svijeta, te čitali odlomke iz Biblije i Kurana, istaknula je vjeroučiteljica islamskog vjeronauka Melisa Arslani.

”Prva dama Turske bila je vrlo zadovoljna. Htjela nam je kazati da smo svi mi jedno, vjerujemo u jednog Boga, ali na različit način, no mi smo je preduhitrili”, izjavila je nakon časa.

Za vrijeme školskog odmora, učenici su slušali tradicionalnu tursku glazbu, dok su se na meniju školske kuhinje našla turska jela, kako bi se što bolje upoznali s turskom kulturom, rekla je ravnateljica Klinger

”Mi smo jedina škola u Hrvatskoj koja ima ‘halal’ certifikat, čime šaljemo snažnu poruku da smo država, grad i škola koja uvažava različitosti, što ne umanjuje izgradnju našeg nacionalnog identiteta.

Pojam ‘halal’ na arapskom znači ‘dozvoljeno’ odnosno ‘legalno’, a koristi se za hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije.

”Osim zdrave prehrane koju pripremamo u sklopu programa ‘Živjeti zdravo’, također pripremamo vegetarijanska i veganska jela. Naša škola dugi niz godina provodi islamski vjeronauk, tako da bi i to mogao biti jedan od poticaja zašto smo baš mi izabrani za domaćine današnjeg susreta”, istaknula je Klinger.

Ravnateljica  je dodala, da su zaposlenici škole morali usvojiti brojne sigurnosne mjere, no najveći dio posla glede organizacije napravljen je uoči prvog dana nove školske godine.

 

Fena/Informer.ba