Region Top Vijesti

Hrvatska: U pogonima kompanije “Nexe” spaljeno više od dvije tone opojnih droga

Nešto više od dvije tone opojnih droga, oduzetih u Hrvatskoj u kriminalističkim istraživanjima, spaljeno je u pogonima našičke kompanije “Nexe”, a hrvatski ministar unutarnjih poslova poručio je kako se jedino suradnjom nadležnih službi mogu postići povoljniji rezultati.

 

Ovo je 18. organizirano spaljivanje zaplijenjenih droga, u kojem je, uz ostalo, uništeno 1,8 tona marihuane i hašiša, 86 kilograma kokaina, 33,8 kilograma amfetamina te 10 kilograma heroina, a vrijednost spaljene droge procjenjuje se na 102 milijuna kuna, javlja Hina.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, rekao je kako se ilegalno tržište droga očito oporavilo nakon pandemije COVID-a, te da se jedino sveobuhvatnim pristupom i suradnjom nadležnih službi mogu postići povoljniji rezultati.

Stoga su EU i EUROPOL, nakon nekoliko godina, vratili borbu protiv droga, kao jedan od svojih prioriteta, jer su dešavanja na ilegalnom tržištu narkotika vratila ovu problematiku u sam vrh djelovanja europskih institucija, rekao je.

Ističe da  je Hrvatska na tome području vrlo prepoznatljiva i vodeći akter u borbi protiv “balkanskog kartela”, koji je toliko narastao da mu se u posljednje vrijeme pripisuje više od 50 posto ilegalnog tržišta kokaina u Europi.

Božinović smatra da Hrvatska “još uvijek nema otvorenu narko scenu”, iako potencijal za to postoji, prije svega tijekom ljeta, kada dolaze milijuni stranih turista.
Željko Petković izvijestio je kako je u posljednjih 12 godina, u pogonima “Nexea”, uništeno više od 30 tona droga,  da europski i svjetski trendovi pokazuju da bi ovakva spaljivanja mogla biti i češća.

Situacija u Europi pokazuje da je tržište droga premašilo vrijednost od 30 milijardi eura godišnje, 70 posto svih kriminalnih skupina na području Europe bavi se i trgovinom drogom, a s time je u nasilje u porastu, ubistva, obračuna kriminalnih skupina, pranje novca i korupcija, upozorio je Petković.

 

Fena/Informer.ba