Politika Vijesti

Hrvatski ambasador: Hrvati na granici da prestanu biti politički faktor u BiH

Legitimni predstavnici vlasti bilo kojeg entiteta u BiH imaju pravo da izražavaju nezadovoljstvo radom državnih institucija, te da konstruktivno predlažu rješenje problema, izjavio je ambasador Hrvatske u BiH Tonči Staničić.

“Da li je raspisivanje referenduma pravi oblik reagovanja ili postoji drugi način, kako su pravnu i političku prirodu referenduma definisali oni koji ga raspisuju, da li je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom i zakonom – nije na meni da kažem”, rekao je Staničić za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, Hrvati se, kao najmalobrojniji narod, nalaze na samoj granici da prestanu biti politički faktor u BiH. Ako se to desi, onda BiH nije više ono što je bila.

Hrvatski diplomata ocijenio je da je problem “tužna situacija” koja je nastala poslije izbora u BiH, jer legitimni predstavnici hrvatskog naroda ne učestvuju u izvršnoj vlasti na nivou Federacije BiH, ali i zbog toga što formiranje vlasti u FBiH nije provedeno u skladu s Ustavom i zakonom.

Staničić smatra da je velika odgovornost na svim političkim faktorima, ali i na predstavnicima međunarodne zajednice da se proces vrati u granice Ustava i zakona, posebno jer tek predstoji formiranje vlasti na nivou BiH.

On smatra da nije dobra trenutna situacija da su u vlasti pripadnici, a ne predstavnici Hrvata.

Srna/Informer.ba