Crna hronika Region Top Vijesti

Hrvatski konzul zlostavljao suprugu u Srbiji.

Photo by: Dnevnik.ba

Hrvoje Vuković je bio konzul prvog reda u konzulatu Hrvatske u Subotici, a godinu dana je u braku sa srpskom državljankom Jelenom Kosjer Vuković, sa kojom ima dvije kćerkice, od 5 mjeseci i 21 mjesec. Prije braka su nekoliko godina živjeli u vanbračnoj zajednici.

Jelena Kosjer Vuković se obratila Blicu jer, kaže, mjesecima strahuje za svoj živote i živote svoje dvije djevojčice. Ona tvrdi  da za sve što govori postoje službene bilješke u policiji, a da je nasilje prijavljivano u martu, junu, avgustu, septembru i oktobru 2021. godine.
Pijan htio da vozi bebu na krovu automobila!

Prvi incident se dogodio kada su svoju šestomjesečnu kćerku vodili na pregled. Njen suprug, koji ima problema sa alkoholom i psihoaktivnim supstancama, stavio je nosiljku sa bebom na krov automobila i sjeo u vozilo. Za to vrijeme ona se nalazila u apoteci.

Kada je htio da doda gas, naišao je njen brat i uzeo nosiljku s bebom, praktično joj spasio život! Hrvoje se potom kolima zaleteo na njega i nosio ga na haubi. Sve su to gledale naše komšije i pozvale policiju. Nakon toga, Hrvoje je ostavio bebu samu u automobilu, otišao u obližnju kafanu i nastavio da pije. Jelena nije tada htjela da ga prijavi, na šta joj je policija rekla da ne bi ništa postigla prijavom jer njega štiti diplomatski imunitet.

Hrvoja je, kaže, lično prijavila za nasilje 30. novembra 2021, kada je bila u devetom mjesecu visokorizične trudnoće. Tada je, ispred konzulata, fizički nasrnuo na nju.

Ona je, kako kaže, tada bila pred porođajem i pozlilo joj je, pa je naredna tri dana provela u bolnici. Njen advokat je podnio krivičnu prijavu, ali se do danas ništa nije dogodilo. Hrvoje Vuković nije dobio čak ni hitnu mjeru zabrane prilaska i komuniciranja sa žrtvom nasilja.

Sljedeća epizoda ove šokantne priče, koju prenosi Kosjer Vuković, odvija se 16. februara ove godine u Zagrebu, gdje ju je Hrvoje pozvao da se dogovore oko starateljstva nad djecom.
Slučaj ni u Hrvatskoj nije procesuiran. Jelena Kosjer Vuković se, tvrdi, obraćala mail-om Hidajetu Biščeviću, sadašnjem ambasadoru Hrvatske u Srbiji, ali je dobila odgovor da “ambasada izražava žaljenje zbog svega”, ali da taj slučaj “nije u njihovoj nadležnosti”.
Informer.ba