Ekonomija Region Vijesti

Hrvatski ribari traže od EU 300 miliona eura odštete

Nedavno smo sa nevjericom pročitali da će EU slovenskim ribarima platiti odštetu od 2 miliona eura, pošto ne mogu ribariti u teritorijalnim vodama Hrvatske. Ovakva situacija nam je olakšala naše buduće traženje, jer kada Hrvatska uđe u EU onda će hrvatski ribari tražiti od EU ili Slovenije ili Italije, nama je svejedno, tristo milona eura odštete radi devastacije ribljeg fonda u privrednom pojasu Republike Hrvatske”.

EU je sa svojom kolonijalističkom politikom i krivim ribarskim zakonima opustošila Jadran i nije dala šansu Hrvatskoj da zaštiti riblji fond koji je ovih zadnjih desetak godina, od kada talijanska i slovenska flota rade prema vašim propisima, opustošen. Danas se radi toga svi ribari Jadrana, a naročito hrvatski koji su ni krivi ni dužni za takvo stanje, nalaze u velikim financijskim problemima “ kaže u javnom pismu koje je uputio Mariji Demanakis, zaduženoj pri Europskoj komisiji za pitanje ribarstva, predsjednik Udruge profesionalnih ribara „Mare Croaticum“ iz Umaga Daniele Kolec.

On, nadalje navodi da u vezi Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) između Hrvatske i Slovenije ribari Bujštine (Savudrija, Umag, Novigrad) traže da im se odmah isplati deset miliona eura. Ribari Bujštine, podjseća u pismu Kolec, radi nesposobnosti i korupcije hrvatskih političara, morali su se organizirati i protiviti se samostalno slovenskim napadima i teritorijalnim apetitima i radi toga što sav taj slučaj oko granice i ribolova nije bio popraćen s konstruktivnim dijalozima i rješenjima već prijetnjama.

Tražimo da nas EU obešteti odmah za 10.000.000 eura. Taj iznos biste trebali isplatiti ribarima Bujštine pošto su oni izravno pogođeni. Da vam bude draže i u skladu sa ribarskom politikom EU navedeni iznos bio bi potrošen za ribarsku infrastrukturu. Tražimo još dodatnih 5.000.000 eura radi toga što Slovenija u svome morskome pravilniku stavlja svoje ribolovno more debelo u teritorijalno more Republike Hrvatske i tako krši sve međunarodne konvencije o pravu mora i tu EU naravno šuti”.

Kada bude riješena granica, ukoliko EU i dalje bude inzistirala na SOPS-u, a pretpostavljamo da hoćete, pošto niste isplatili bez veze odštetu Slovencima, tražimo da se svakome hrvatskome profesionalnome ribaru isplati 100.000 EU godišnje radi toga što se stranim ribarima dozvoljava ribariti u teritorijalnome moru RH, što je inače protivno Zajedničkoj ribarskoj politici i preporukama EU “- zaključuje u javnom pismu Mariji Demanakis, zaduženoj prij Europskoj komisiji za pitanje ribarstva, predsjednik Udruge profesionalnih ribara „Mare Croaticum“ Daniele Kolec.

 

SD/Informer.ba