BiH Top Vijesti

I na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici pušteni golubovi mira

I ove godine, u okviru obilježavanja 28. tužne godišnjice genocida, koji je počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, u zrak je pušteno preko 350 golubova pismonoša, kao simbola mira.

Time je Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja (EDZUP) iz Sarajeva i ovu tužnu godišnjicu genocida u Srebrenici obilježilo je na svoj poseban način, organizacijom Memorijalnog leta golubova pismonoša Srebrenica – Sarajevo.

EDZUP od 2007. godine organizacijom ove posebne vrste leta golubova učestvuje u obilježavanju tužnih godišnjica genocida u Srebrenici.

“I ove godine, u okviru obilježavanja 28. tužne godišnjice od najsvirepije egzekucije i ubistava 8.372 stanovnika Srebrenice i okolnih mjesta, naše društvo je organizovalo memorijalni let golubova pismonoša Srebrenica – Sarajevo. Naši članovi saosjećaju sa svim preživjelim i iskreno žale za nevino stradalim Srebreničanima, zbog čega osjećaju potrebu i da na ovaj svoj način, koji ima posebnu simboliku, daju značaj ovom tužnom događaju, te odaju poštovanje i počast svim žrtvama genocida u našoj Srebrenici”, istakli su iz ovog društva.

A u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.