Region Udarno Vijesti

I službeno gotovo: Kukuriku premoćan, HDZ ostao na 44 mandata

Državna izborna komisija u Hrvatskoj objavila je rezultate nakon 100 posto obrađenih biračkih mjesta. Prema njima, Kukuriku koalicija je osvojila 80 mandata plus jedan manjinski, a HDZ 44 mandata plus 3 iz dijaspore.

Iako iz komisije navode kako se radi o privremenim rezultatima izbora, broj mandata od rano jutros nije se mijenjao, a i sada su obrađeni rezultati na svim biračkim mjestima. Čini se da će konačni izborni rezultati biti vrlo slični onima koje smo objavili noćas oko 3 sata ujutro.

Prema njihovim neslužbenim informacijama, na izbore je izašlo oko 62 posto upisanih birača, odnosno oko 2 miliona i 300 hiljada, a u dijaspori je izlaznost bila tek oko pet posto.

Dakle, kao što je već poznato Kukuriku koalicija osvojila je 80 mandata plus jedan mandat manjina (njihov Bilek ušao je Sabor na listi manjina), dok je HDZ ostao na 44  mandata plus 3 mandata dijaspore.

Veliko iznenađenje izbora su Lesarovi Laburisti koji su prema jutrošnjim podacima dobili šest mandata, kao i Glavaševi HDSSB-ovci s istim brojem mandata.

Nezavisna lista don Ivana Grubišića osvojila je dva mandata, a zatim, slijedi koalicija HSS/ZS/SP s jednim mandatom te koalicija HSP AS/HČSP s jednim mandatom.

Ladonja je prešla izborni prag, međutim, računanjem po D’hontovoj metodi, nije dobila niti jedno mjesto u Saboru.

Preostale su još manjine, među kojima su Srbi osvojili tri mandata, te po jedan Mađari, Talijani, Česi, Romi, Albanci.

 

Srna/Informer.ba