BiH Vijesti

Idriz Begić traži ukidanje presude kojom je osuđen na tri godine zatvora

Idriz Begić i njegova braniteljica Sabina Hota-Ćatović uložili su žalbu Kantonalnom sudu u Sarajevu na prvostepenu presudu Općinskog suda, kojom je optuženi Begić osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade za trgovinu uticajem.

Ne čitajući cjelokupnu žalbu dostavljenu Kantonalnom sudu u Sarajevu, Hota-Ćatović je kazala da u cijelosti ostaju kod žalbe i svih povreda koje su u njoj navedene, te je zatražila od Suda da uvaži žalbu i ukine prvostepenu presudu.

“U ovoj presudi ponovo nema ocjene dokaza, na način kako je to naloženo od strane Drugostepenog suda, i samim tim je to jedna bitna povreda koja iziskuje nužno ukidanje prvostepene presude”, kazala je ona.

Hota-Ćatović nije željela iznositi ostale navode žalbe, uz obrazloženje da je “ova jedna sasvim dovoljna za potrebe sjednice”.

Rekla je da su učinjene bitne povrede odredbi krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđeno krivično stanje, te odluke o kazni.

“U potpunosti je zanemarena uputa Drugostepenog suda o tome šta treba Prvostepeni uraditi u novom postupku pred tim sudom, naročito u pogledu ocjene dokaza”, kazala je ona.

Begića je Općinski sud u Sarajevu u decembru prošle godine proglasio krivim jer je od sredine oktobra do 2. decembra 2016. godine od optuženog za šumsku krađu, Mevludina Hadžića, zahtijevao i primio novac preko posrednika Salkana Džakulića, u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je, preko posrednika, uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

Njemu se na teret stavlja da je, kao tužilac u Bihaću, u periodu od oktobra do decembra 2016. godine od optuženog za šumsku krađu, nakon što ga je uvjerio da mu prijeti kazna zatvora, preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura.

Hota-Ćatović, braniteljica optuženog, kazala je da je Begić uredno obaviješten, ali da se nije mogao odazvati pozivu Suda zbog zdravstvenih razloga.

Kantonalni sud u Sarajevu je 2020. ukinuo presudu kojom je tužilac Begić bio također osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem i predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje.

BIRN BIH/Informer.ba