Region Vijesti

Ilegalne prelaze između C.Gore i Kosova koriste i BiH kriminalci

Između Crne Gore i Kosova postoji najmanje sedam ilegalnih planinskih prelaza, preko kojih “cvijeta” šverc svih roba, a policija ne čini ništa da to zaustavi.

Ti putevi su nekada dobro zamaskirani, ali ih je prema operativnim saznanjima ipak vrlo lako naći. Prema preciznim koordinatama moguće je, otkriti maltene u metar, i mijesta gde kriminalne grupe iz Crne Gore i sa Kosova obavljaju razmjenu robe“, navode Vijesti neimenovani policijski izvor.

Taj izvor dodaje da jedan od krijumčarskih puteva vodi od sela Boge, iz Crne Gore, preko planine Hajla, do sela Hadžovići. Ovo selo, čije su koordinate 2330-3169, veoma je poznato po švercu svih vrsta robe. Nalazi se praktično na samoj granici, malo unutar teritorije Kosova.

U tom selu vikendicu ima Naser Keljmendi i ona obično služi za skladištenje robe, uglavnom droge, prije preuzimanja i ukoliko dođe do nekih neplaniranih zastoja”, tvrdi izvor Vijesti.

On objašnjava da je šira porodica Keljmendi, rodom iz Peći, jedna od glavnih u švercu svih vrsta robe.

Dok Naser, kao glava ovog klana, radi sa drogom, njegovi rođaci i braća od stričeva, Ram i Šefket Keljmendi, švercuju drvenu građu, odnosno oružje”, kazao je izvor lista.

On je dodao da se nezakonito uvezena drvna građa iz Crne Gore najviše lageruje u selu Raušići, a za transport i skladištenje oružja značajno je selo Dretalj u Rugovskoj klisuri.

“Koordinate tog sela su DN 2804-2892. Ovo selo poznato je po švercu oružja sa čitavog Balkana, naročito iz Bosne, odnosno direktno iz Foče, gdje rade dvije kriminalne grupe, koje su nekada predvodili haški optuženici Brane Ćosović i Dragoljub Kunovac zvani Žaga”, ukazao je neimenovani sagovornik podgoričkog dnevnika.

Te grupe i danas kontrolišu šverc oružja od Bosne preko Srbije i Crne Gore do Kosova, dobro poznatim putevima“, tvrdi on.

 

Tanjug/Informer.ba