BiH Udarno Vijesti

Inzko o mogućem uklanjanju Dodika: “Sve su opcije otvorene”

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da “duboko žali” zbog odluke Republike Srpske da pomogne u finansiranju odbrane haškog optuženika Ratka Mladića.

Zabrinut sam zbog finansijske podrške Republike Srpske odbrani Mladića jer je to novac poreskih obveznika, a to je takođe novac majki Srebrenice“, kazao je Rojtersu Incko, komentarišući odluku vlade RS da izdvoji 50.000 evra za odbranu bosanskih Srba osumnjičenih za ratne zločine pred Haškim sudom, među kojima su Mladić i Radovan Karadžić.

Ne mogu da zamislim da bi neki austrijski ratni zločinac, načistički ratni zločinac, dobio finansijsku pomoć od Republike Austrije“, dodao je austrijski diplomata i ocijenio da je “ono što se sada zbiva duboko za žaljenje“.

Incko se osvrnuo i na politiku predsjednika RS Milorada Dodika, koji, kako navodi Rojters, često poziva na otcjepljenje sprskog regiona od BiH.

Dodik zaista zateže nerve međunarodnoj zajednici, kao i nerve stvarno miroljubive bošnjačke zajednice i mislim da on smjesta treba da prestane sa ovom retorikom“, rekao je Inzko.

Prema njegovim riječima, “miran raspad” Bosne, onako kako je to iznio Dodik, vodio bi u novi sukob.

“Ako bude pokušaja raspada, imaćemo novi sukob“, smatra visoki predstavnik.

On upozorava da “miran raspad (BiH) neće biti  moguć“.

Da je bio moguć dogodio bi se 1992. i ne bi bilo 100.000 ubijenih, ili bi se ponovo dogodio 1995. u Dejtonu, ali međunarodna zajednica i susjedne države željele su jedinstvenu Bosnu“, kaže Inzko.

Austrijski diplomata, koji je visoki predstavnik u BiH od 2009. godine, napominje da je razočaran sporim tempom reformi u toj zemlji gdje “ono što u bilo kojoj drugoj zemlji traje tri mjeseca, ovde traje devet mjeseci”.

Takođe sam veoma zabrinut – veoma zabrinut – zbog stanja pravosuđa“, istice Inzko.

Visoki predstavnik je u intervjuu Reutersu prvi put otkrio da su tokom njegovog mandata u BiH dvaput pokušali da ga podmite uz napomenu da je obje ponude odbio.

Upitan na kraju da li bi možda razmotrio mogućnost razrješenja Dodika, Inzko je kratko konstatovao: “Sve opcije su otvorene“, prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba