BiH Vijesti

Inspekcija KS pozvala političke subjekte na zakonito plakatiranje tokom predizborne kampanje

– Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo podsjeća sve političke partije, koalicije i nezavisne kandidate na obavezu poštivanja propisa kojima je određen postupak i način postavljanja plakata na području Kantona Sarajevo.

Uzevši u obzir dosadašnju praksu, tokom perioda izborne kampanje i očekivano nepropisno postavljanje plakata, banera, slobodnostojećih konstrukcija i panoa sa predizbornim porukama stranaka i kandidata, iz KUIP-a kažu da se može očekivati dodatno masovno onečišćenje prostora i narušavanje urbanog izgleda grada.

Iz tog razloga pozivaju sve pravne subjekte zadužene za upravljanje i održavanje javnih površina, objekata i instalacija komunalne privrede na području Kantona Sarajevo da poduzmu neophodne mjere na sprečavanju nepropisnog postavljanja plakata i drugih sadržaja, te po potrebi pristupe njihovom hitnom uklanjanju.

Podsjećaju da je postavljanje plakata zabranjeno izvan mjesta određenog za tu svrhu, te da se zabrana odnosi na stupove javne rasvjete, stupove kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja, stabla, trafo-stanice, nadvožnjake, podvožnjake, pasaže, fasade zgrada, itd.

Kao i prethodnih godina, pomoć u radu komunalnoj inspekciji pružaju komunalni redari kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “PARK” i “RAD”, koji će prema usaglašenom dogovoru vršiti neposrednu kontrolu na području svih općina u Kantonu Sarajevo, te evidentirane prekršaje sa zapisnicima i pratećom fotodokumentacijom dostavljati odmah kantonalnoj komunalnoj inspekciji na nadležno postupanje.

 

Fena/Informer.ba