BiH Vijesti

Inspektori nemaju kartice za kontrolu digitalnih tahografa

Nema kraja poteškoćama sa digitalnim tahografima u BiH. Nakon što je ovaj sistem uspostavljen sa zakašnjenjem od četiri mjeseca, tokom kojih autoprevoznici iz BiH nisu mogli putovati van zemlje, sada je problem kontrola domaćih i stranih prevoznika, od saobraćajnih inspektora i policije, koji nisu dovoljno obućeni za tu vrstu posla. Prenosi San.

Izdavanje kartica

– Uređaji za kontrolu digitalnih tahografa nabavljeni su prošle godine. Problem je u tome što do sada niko nije obućen kako bi mogao rukovati ovim uređajima. Zbog toga će sigurno biti problema u provedbi kontrole digitalnih tahografa – kažu iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija FBiH.

Dragan Soldo, glavni federalni saobraćajni inspektor ističe za “San” da su inspektori prošli obuku o kontroli digitalnih tahografa, ali da još uvijek nisu dobili kartice pomoću kojih će vršiti kontrolu tahografa.

– Ministarstvo prometa i komunikacija BiH treba izdati kartice za kontrolu tahografa. Nadam se da će se to desiti u narednim danima, jer smo im poslali kompletnu dokumentaciju potrebnu da dobijemo kartice – rekao je Soldo, dodajući da kada počne kontrola, domaći prevoznici imat će određeni period da se prilagode novim pravilima.

– Prema domaćim vozaćima ponašat ćemo se preventivno, a prema stranim prevoznicima represivno. Razlog toga jeste što želimo ostaviti malo vremena bh. prevoznicima da se naviknu na nova pravila – kazao je Soldo.

Evropska pravila

On ističe da će inspekcije morati iskontrolisati dva posto od ukupnog saobraćaja prevoznika, koji koriste digitalne tahografe te podatke poslati Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

– Nakon što Ministarstvo dobije tražene podatke, poslat će ih Evropskoj komisiji kako bi se uvjerili da provođenje sistema digitalnih tahografa funkcioniše kako treba. Zbog toga je veoma važno osigurati da sve prođe prema pravilima, koje su nametnuli iz Evropske unije – zaključio je Soldo.

D. Karavdić

Olakšan nadzor

Dragan Soldo ističe da bi nakon uvođenja digitalnih tahografa saobraćajnim inspektorima trebalo biti puno lakše obavljati svoje dužnosti.

– Dok su se koristili analogni tahografi, trebalo je dosta vremena da bi inspektori uradili svoj posao. Sada bi kontrola trebala biti puno brža i efikasnija, te bi to trebalo omogućiti inspektorima da još kvalitetnije obavljaju svoj posao – rekao je Soldo. Piše San.

 

Informer.ba