Crna hronika Udarno Vijesti

Inspektori i policija uklonili veliki broj nelegalnih taksista

Brzom intervencijom inspektora za cestovni promet i pripadnika specijalne jedinice MUP-a KS tokom akcije koja traje već četiri dana s ulica je sklonjen veliki broj nelegalnih taksista, kazao je za “Avaz” Ibrahim Tirak, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Prema njegovim riječima, godinama se odugovlačilo s rješavanjem ovog problema i zato federalni i kantonalni inspektori na terenu imaju pune ruke posla.

Zakon je jasan, ko ima dozvolu, tablice i taksi oznake, on može raditi, a ko nema, ne može! Oni koji su kršili zakon bezuspješno pokušavaju prebaciti krivicu na drugog. Mnoga taksi udruženja na vrijeme su izmirila svoje obaveze i njihova vozila rade bez problema. Na kraju akcije znat ćemo tačan broj vozila koji je uklonjen” – rekao je Tirak.

On ističe da se za kratak period ne može urediti haotično stanje s taksistima.

Naši će inspektori svakodnevno biti na terenu i raditi u skladu sa zakonom. Zbog problematičnih vozača koji se svađaju s inspektorima, na teren s nama idu pripadnici specijalne jedinice” – istakao je Tirak.

Zbog uklanjanja nelegalnih taksista pod velikim pritiskom je i resorni ministar Haris Lulić.

Ne mogu vam ništa reći o ovom problemu jer stvari još nisu zrele za diskusiju. Sa svih strana vrši se pritisak na mene i Ministarstvo i zbog toga ne želim davati nikakve izjave “- kazao je Haris Lulić, ministar saobraćaja KS.

Vozači iz drugih kantona

Saobraćajni inspektori evidentirali su i prijevoznike koji su licence dobili u drugim kantonima ili u Republici Srpskoj, što znači da nemaju pravo na rad u KS. Ovaj problem moguće je riješiti jedino usklađivanjem Odluke o taksi prijevozu u KS sa Zakonom o drumskom prijevozu u FBiH” – rekla nam je Vildana Bosno, portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

 

Avaz/Informer.ba