BiH Top Vijesti

INZ: Stručnjaci i pedagozi iz 62 škole u ZDK o sigurnosti u školama

Nijedna ustanova ili institucija ne mogu samostalno preuzeti odgovornost niti doprinijeti sigurnijem i boljem školskom okruženju, to treba raditi zajednički, multidisciplinarnim pristupom.

To je jedan od zaključaka webinara održanog u Zenici o temi “Povećanje sigurnosti u školama”, saopćio je zenički Institut za zdravlje i sigurnost hrane.

Webinar je organizirala Služba tog instituta za školsku higijenu, uz podršku tri ministarstva Zeničko-dobojskog kantona te “Partnera u zdravlju”.

Bio je namijenjen pedagozima osnovnih i srednjih škola u Kantonu s ciljem postizanja što boljih sistemskih rješenja kako bi zajednički doprinijeli sigurnijem školskom ambijentu.

Projekat i webinar su planirani prije tragičnih događaja u Srbiji, a kasnije i u BiH, te su dio planiranih programskih aktivnosti koje Služba za školsku higijenu i Uprava policije kantonalnog Ministarstva unutrašnjih spolova provode niz godina s ciljem povećanja nivoa sigurnosti u školama ovog kantona.

Na webinaru su učestvovala 62 pedagoga iz škola cijelog Kantona.

S obzirom na to da Služba za školsku higijenu provodi preventivno-promotivnu zdravstvenu zaštitu školske djece i omladine, glavni ciljevi su upravo unapređenje i očuvanje zdravlja djece te njihovo sigurno okruženje.