Politika Udarno Vijesti

Inzko: Lideri stranaka u BiH nemaju osjećaja hitnosti

Visoki predstavnik  u BiH Valentin Inzko smatra da je vrijeme da za formiranje vlasti na nivou BiH i za povratak konstruktivnoj politici kojom će se okončati ekonomska kriza.

Okončanje devetomjesečnog perioda bez vlasti, prema Inzkovim riječima, najvažniji je prijedlog većine građana BiH.

“Čini se da lideri stranaka na ovom tlu nemaju osjećaja hitnosti, a hitno je jer ljudi trpe posljedice”, naglasio je visoki predstavnik.

Govoreći na konferenciji za novinare u okviru javne sesije predstavnika civilnog društva i vlasti BiH o temi “Podrška sektoru rada i zapošljavanja u BiH – u susret EU integracijama”, Inzko je naglasio da građani BiH, bez obzira iz kog su entiteta i da li žive u gradu ili manjem naselju, samo žele da rade.

“Oni traže pristojne plate i pristojne uslove za rad da bi sebi mogli obezbijediti pristojan život”, konstatovao je Inzko, dodajući da građani očekuju faktičke prijedloge o tome kako otvoriti nova radna mjesta.

Prema njegovim riječima, ekonomske reforme koje mogu pomoći otvaranju radnih mjesta utvrđene su u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, te Evropskom partnerstvu.

“Vrijeme je da se okonča politički zastoj i da se zemlja vrati provođenju ovih reformi kao najvećih političkih prioriteta”
, poručio je visoki predstavnik i dodao da je vrijeme za povratak konstruktivnoj politici kojom će se okočnati ekonomska kriza i BiH vratiti na put ka Evropi – ekonomski i politički.

Nerma Vrabac iz Udruženja “Vesta”, koje ove godine predvodi realizaciju inicijative “Građani za Evropu”, izjavila je da će predstavnici civilnog društva na današnjoj sesiji iznijeti preporuke vlastima za brži put ka EU u sektoru rada i zapošljavanja.

“Sesija je prilika za otvorenu diskusiju sa predstavnicima javnih institucija i nosilaca vlasti da se izjasne o provođenju ovih preporuka”
, rekla je Vrabac.

Prema riječima predstavnika tima stručnjaka mreže civilnog društva “Građani za Evropu” Amila Kamenice, ispunjavanje obaveza koje je BiH preuzela, harmonizacija zakona i institucionalna konsolidacija osnovne su preporuke organizacija civilnog društva vlastima.

Kamenica je istakao da se u BiH godišnje za zapošljavanje po različitim osnovama izdvaja oko 450 miliona KM, ali da je problem neefikasno trošenje tih sredstava.

Inicijativa “Građani za Evropu” okuplja 38 organizacija iz BiH, a realizaciju inicijative predvodi Udruženje “Vesta”, pod pokroviteljstvom specijalnog predstavnika EU i uz podršku Švedske i Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA), u saradnji sa Direkcijom za evropske integracije BiH.

 

Srna/Informer.ba