Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Inzko: Neki politički lideri u BiH nisu spremni vršiti ni osnovne funkcije vlasti

Međunarodna zajednica mora ostati fokusirana i angažirana u Bosni i Hercegovini i “solidarizirati se sa građanima ove zemlje”, rekao je jučer visoki predstavnik Valentin Inzko, saopšteno je iz OHR-a.

Međunarodna zajednica mora zagovarati postratni sporazum, rekao je Inzko,  “zbog toga što neki politički lideri nisu spremni vršiti ni osnovne funkcije vlasti, te zbog direktnog osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i vladavine zakona.“

Visoki predstavnik se obratio akademskom osoblju i kreatorima politike na seminaru o miru u Bosni i Hercegovini održanom na Univerzitetu u Grazu.

Inzko je rekao da Dejtonski mirovni sporazum “otvara prostor u kojem se može organizirano graditi trajni mir, prostor u kojem se institucije države mogu razviti u funkcionalnu modernu demokratiju i raditi na pružanju sigurnosti i prosperiteta za građane,” ali da sam sporazum “ne može biti zamjena za ovakav dugotrajan proces, često pun izazova.”

“Osiguravajući poštivanje Daytona i samim tim osiguravajući stabilnost, Ured visokog predstavnika obezbjeđuje okruženje u kojem EU i druge međunarodne organizacije mogu vršiti svoje mandate”, izjavio je Inzko.

Visoki predstavnik je naglasio da uprkos trenutnoj političkoj klimi, suštinska promjena usmjerava Bosnu i Hercegovinu u pravcu u kojem njeni građani žele da zemlja ide.

“Proces evroatlantske integracije – čak i pri sadašnjem tempu – mijenja društveno-političko tkivo Bosne i Hercegovine, kao što je to učinjeno kod svake druge zemlje članice”, rekao je Inzko. Dugoročno, “to će donijeti prevagu u korist progresivnih društvenih i političkih sila.”

 

Informer.ba