BiH Izdvojeno Vijesti

Inzko podržao kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podržao je kandidaturu grada Sarajeva za Evropsku prijestonicu kulture 2014. godine, uputivši pismo podrške najvišim evropskim zvaničnicima.

Inzko u pismu ističe da je to prilika da Evropa potvrdi svoju privrženost ključnim vrijednostima u vrijeme kada je to zaista i potrebno, ne samo za ovaj region nego i za kontinent u cjelini.

“Siguran sam da ćete se saglasiti da bi u ovim teškim vremenima za cijeli region najava da je Sarajevo izabrano za Evropski grad kulture u 2014. godini bila potvrda evropske privrženosti integraciji ovog regiona u Evropsku uniju”, istakao je Inzko.

Visoki predstavnik ocijenio je da je izbor Sarajeva pravi izbor i prava odluka koju Evropa treba donijeti, te pozvao evropske zvaničnike da urade sve što je u njihovoj moći da podrže ovu kandidaturu.

Inzko je uputio pismo podrške predsjedniku Evropskog parlamenta Jerzyju Buzeku, predsjedniku Evropske komisije Jose Manuelu Barrosu, evropskom komesaru za obrazovanje, kulturu, multilingvalizam i mlade Androulla Vassiliou, Evropskom komesaru za obrazovanje, kulturu, multilingvalizam i mlade, Mercedes Bresso, predsjednici Komiteta regija u Evropskom parlamentu, Doris Pack, predsjednici Komiteta za obrazovanje i kulturu u Evropskom parlamentu, Bronislawu Koworowskom, predsjedniku Republike Poljske, Hermanu Van Rampiju, predsjedniku Evropskog vijeća i Aliji Behmenu, gradonačelnik Sarajeva.

‘’Pišem vam u svojstvu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU (dokraja avgusta 2011. godine) da izrazim bezrezervnu i punu podršku za kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestonicu kulture u 2014. godini.

Budući da poznajem moga nasljednika na funkciji specijalnog predstavnika EU, ne sumnjam ni najmanje da će i on podržati ovu kandidaturu.

Dozvolite mi da ukratko navedem samo nekoliko od mnogih razloga što vjerujem da Sarajevo ima veliku šansu da bude Evropska prijestonica kulture u 2014. godini.

Budući da će 2014. godina biti 100. godišnjica atentata na austrijskog nadvojvodu Franza Ferdinanda i početka Prvog svjetskog rata, ne mogu zamisliti drugo mjesto sa više simbolike gjde bi se obilježila ova godišnjica i poslao signal nade i preporoda širom svijeta iz Sarajeva.

Uprkos tome što mnogi poznaju Sarajevo po tragičnim događajima koji su tako duboko obilježili Evropu i svijet u prošlom stoljeću, prvo atentatom koji je doveo do početka Prvog svjetskog rata i drugo po strašnoj opsadi Sarajeva u 90-tim godinama, ovo ipak ostaje grad u kome i dalje žive mnoge od naših nadanja i težnji.

U tom pogledu, ovo je prilika da Evropa potvrdi svoju privrženost ključnim vrijednostima u vrijeme kada je ovo zaista i potrebno ne samo za ovaj region nego i za kontinent u cjelini. Siguran sam da ćete se složiti da je malo boljih načina da Evropska unija promovira vrijednosti raznolikosti i multikulturalizma od biranja Sarajeva za ovu prestižnu čast.

Postoji također i regionalna komponenta koju vrijedi pomenuti; kao simbol raznolikosti Evrope i njenih kapaciteta da prevaziđe podjele iz prošlosti i ujedini se, a nemam sumnje da bi, ako ovaj grad bude odabran za Evropsku prijestonicu kulture, to bila čast ne samo za ovaj grad nego i za Bosnu i Hercegovinu i širi region, što pokazuje da su to sastavni dijelovi evropske porodice. Siguran sam da ćete se složiti da bi u ovim teškim vremenima za cijeli region najava da je Sarajevo izabrano za Evropski grad kulture u 2014. godini bila potvrda evropske privrženosti integraciji ovog regiona u Evropsku uniju.

Uspješna kandidatura bi bez sumnje također rezultirala jako potrebnim pozitivnim publicitetom za Bosnu i Hercegovinu u vrijeme kada nacionalistička retorika ponovo stvara zabrinutost oko budućnosti ove zemlje.

I konačno, sa naslijeđem koji ovaj grad ima kao mjesto susreta istoka i zapada i oaza multikulturalizma i koegzistencije, nemam sumnji da će ovaj grad imati više nego dovoljno vrijednosti na koje će se moći pozvati da osigura pun i raznolik program kulturnih događanja. Sarajevski filmski festival, koji se održava svake godine i koji je najveći u regionu, očit je primjer kapaciteta ovog grada da organizira velike događaje.

Izbor Sarajeva je pravi izbor i to je prava odluka koju Evropa treba donijeti. Ja vas pozivam da uradite sve što je u vašoj moći da podržite ovu kandidaturu’’, istakao je u pismu podrške Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Inzko, stoji u saopštenju Grada Sarajeva.

 

Informer.ba