Izdvojeno Politika Vijesti

Inzko sutra pred Vijećem sigurnosti: Političari blokirali put ka EU i nanijeli štetu ekonomiji zemlje

Kontinuirana posvećenost i fokusiranost međunarodne zajednice na BiH je put ka ostvarenju cilja – bezbjednoj i stabilnoj državi na putu evroatlanskih integracija, navodi se u šestom polugodišnjem izvještaju visokog predstavnika Valentina Inzka, koji će sutra u New Yorku predstaviti Vijeću sigurnosti UN.

On će u izvještaju Vijeću sigurnosti , 40. od uspostavljanja OHR-a, između istalog, naglasiti da u proteklih šest mjeseci političari u BiH nisu pokazali dovoljno volje za postizanje kompromisa i da su izbjegavali konstruktivan dijalog o ključnim pitanjima, što je za posljedicu imalo blokadu procesa evroatlanskih integracija i štetu koja je učinjena ekonomiji zemlje.

Inzko smatra da je BiH očajnički potreban politički dogovor, koji će omogućiti formiranje Vijeća ministara i nastavak provođenja reformi koje su ključne za proces evroatlantskih integracija – pitanje državne pomoći, popis stanovništva, status vojne imovine, te provođenje odluke u slučaju “Sejdić-Finci”.

On će u svom izvještaju navesti da je njegov cilj “snažna, funkcionalna država sa snažnim, funkcionalnim entitetima”.

Inzko će se obratiti Vijeću sigurnosti UN sutra, u 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

U srijedu, 16. novembra, Inzko će otputovati u Washington, gdje će imati sastanke sa zamjenikom državne sekretarke SAD Williamom Burnsom i drugim visokim zvaničnicima State Departmenta.

Inzko će se u Washingtonu obratiti i polaznicima Fakulteta naprednih međunarodnih studija na Univerzitetu Johns Hopkins, najavljeno je iz OHR-a.

 

Srna/Informer.ba