Svijet Vijesti

Irak:U napadu bombaša samoubice 13 mrtvih

Najmanje 13 osoba je ubijeno i 19  ranjeno kada je bombaš samoubica u ponedjeljak detonirao eksplozivom nakrcano vozilo u centralnom iračkom gradu Tikritu, u posljednjem napadu u tri dana u rodnom mjestu bivšeg diktatora Saddama Husseina, saopćili su zvaničnici.

Eksplozija se desila na ulazu u kompleks palata u većinski sunitskom gradu, 150 km sjeverno od Bagdada, koje je ranije koristio Saddam. Mnoge od žrtava bili su pripadnici službe sigurnosti, saopćila je policija.

– To je bio napad vozača samoubice sa autobombom na glavnom ulazu dok je proces provjere policije na kontrolnim punktovima bio u toku, izjavio je Reutersu Hassan Abdulla, medijski savjetnik načelnika lokalnog pokrajinskog vijeća.

Abdulla je izjavio da je među ubijenima nekoliko vojnih oficira, među kojima i pukovnik koji je bio načelnik vojne obavještajne službe u Tikritu.

U petak je ubijena najmanje 21 osoba a više od 70 je ranjeno u dva očigledno koordinirana bombaška napada u Tikritu.

Iako je ukupni nivo nasilja opao od vrhunca iračkog sektaškog sukoba 2006-07. godine nakon američke invazije 2003. godine u kojoj je svrgnut Saddam, napadi na policijsko i vojno osoblje povećali su se dok se primiče rok za povlačenje američkih vojnika do kraja godine.

Tikritom dominiraju suniti, manjina u Iraku koji su bili povlašteni pod Saddamom. Sunitski islamisti, među kojima i Al-Qaida, izveli su brojne napade u gradu i u okolnoj pokrajini Salahuddin, u nastojanju da destabiliziraju centralnu vladu i pojačaju sektaške napetosti.

 

Fena/Informer.ba