Izdvojeno Svijet Vijesti

Iran planira građane isključiti s interneta i uključiti ih na državnu “globalnu” mrežu

U pokušaju da građane “zaštiti” od zapadnih ideja i kulture, iranska vlada ih planira potpuno isključiti s interneta kojega će nadomjestiti svojom mrežom.

Projekt je pokrenuo iranski ministar komunikacija, a dio je represivnog plana iranske vlade da smanji izloženost svojih građana zapadnoj kulturi i idejama, što će sigurno i postići isključivanjem interneta. Iranski vjerski vođa ajatolah Ali Khamnei je kazao da je ovaj plan dio državnog “tihog rata” protiv zapada koji će pomoći u usađivanju islamskih vrijednosti kod Iranaca, piše Digital Trends.

Strah od pobuna organiziranih preko interneta

Prema proračunima iranskog ministra komunikacija, “državni” internet će u potpunosti proraditi za otprilike dvije godine. Oko 60 posto domaćinstava i poslovnih korisnika će na njega biti priključeni mnogo brže. Plan o “državnom internetu” se pojavio u Iranu nakon pobuna koje su se dogodile u mnogim državama Bliskog istoka i sjeverne Afrike popularno nazvanima “Arapsko proljeće” koje su dobrim dijelom organizirane preko Facebooka i Twittera.

Zbog učinkovitosti takvih metoda, mnogi režimi su pokušavali isključiti pristup internetu svojim građanima tokom demonstracija i pobuna. U Egiptu, gdje su demonstranti uspjeli srušiti stari režim, je bivši predsjednik Hosni Mubarak kažnjen sa 34 milijuna dolara globe zbog pokušaja blokiranja pristupa internetu i mobilnoj mreži tokom demonstracija, prenosi index.

Sa 11 korisnika interneta na 100 stanovnika, Iran je trenutno jedna od najbolje “povezanih” država na Bliskom istoku. Vlada će odlučiti hoće li tako i ostati.

 

Informer.ba