Svijet Top Vijesti

Iran tuži SAD pred Međunarodnim sudom pravde UN-a zbog zamrznutih milijardi dolara

Iran u ponedjeljak započinje svoju pravnu bitku pred najvišim sudom UN-a, Međunarodnim sudom pravde (ICJ), kako bi odmrznuo milijarde dolara koji se nalaze na računima u SAD-u, dok Washington kaže da ta sredstva moraju otići žrtvama terorističkih napada za koje okrivljuje Teheran, javlja AFP.

Slučaj pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) dolazi u trenutku kada postoje male nade za ponovno oživljavanje nuklearnog sporazuma, kojim su se nastojale staviti pod kontrolu iranske nuklearne ambicije, a iz kojeg se bivši američki predsjednik Donald Trump povukao 2018.  godine

Teheran je tužio Washington ICJ-u sa sjedištem u Haagu 2016. godine nakon što je Vrhovni sud SAD-a naredio da se zamrzne oko dvije milijarde dolara iranske imovine, naredivši da novac mora ići preživjelima i rodbini teroristikčkih napada za koje se smatra da je Iran direktno odgovoran.

To uključuje i bombaški napad na bazu američkih marinaca u Bejrutu 1983. godine, u kojem je poginulo 299 ljudi, uključujući 241 američkog vojnika, i bombaški napad na Khobar Towers u Saudijskoj Arabiji 1996. godine, u kojem je poginulo 19 ljudi.

Iran tvrdi da je SAD zamrzavanjem novca prekršio Ugovor o prijateljstvu sa Sjedinjenim Državama iz 1955. godine, sporazum koji je potpisan prije nego što je Islamska revolucija u Iranu 1979. godine rezultirala prekidom odnosa između te dvije zemlje.

Teheran tvrdi da su Sjedinjene Države nezakonito zaplijenile iranska sredstva i imovinu iranskih kompanija.

 

Fena/Informer.ba