Svijet Top Vijesti

Iranac uhapšen u Njemačkoj osumnjičen da je planirao napad smrtonosnim otrovima

Iranac uhapšen u zapadnoj Njemačkoj je osumnjičen da je pripremao “islamistički napad” koristeći cijanid i ricin, objavili su u nedjelju policija i tužioci.

 

Policija u Muensteru i Recklinghausenu, zajedno s tužilaštvom u Duesseldorfu, “osumnjičila je 32-godišnjeg muškarca da je pripremio čin nasilja koji je prijetio sigurnosti države nabavom cijanida i ricina s namjerom da počini islamistički napad”, navodi se u saopćenju policije u Muensteru i Recklinghausenu, zajedno s uredom tužioca u Duesseldorfu.

Vlasti su dobile dojavu nakon koje je pokrenuta racija tokom noći, rekao je Herbert Reul, ministar unutrašnjih poslova za regiju Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Ali pretraga rezidencije osumnjičenog u gradu Castrop-Rauxel nije pronašla nikakve tragove otrovnih tvari, rekao je tužilac iz Duesseldorfa Holger Heming za AFP.

– Naše sigurnosne snage shvaćaju svaku sugestiju islamističkih terorističkih prijetnji vrlo ozbiljno i djeluju u skladu s tim – izjavila je savezna ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser u izjavi.

Racija je izvedena malo prije ponoći u subotu navečer, rekla je glasnogovornica policije.

Tokom akcije privedena je još jedna osoba, za koju se smatra da je brat glavnog osumnjičenog, dodala je.

Vlasti će kasnije odlučiti hoće li 32-godišnji osumnjičeni biti izveden pred sud, rekla je policija.

Glavni osumnjičeni je iranski sunitski musliman i navodni pristaša grupe Islamska država (IS), navodi se u izvještaju časopisa Spiegel.

Ricin je vrlo otrovna tvar koja je u Njemačkoj klasificirana kao “hemijsko oružje”. Slično kao i cijanid, ricin može biti smrtonosan.

 

Fena/Informer.ba