BiH Udarno Vijesti

Ispunjeni uslovi za izvoz mlijeka u EU

Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU /FVO/ iz Dablina odobrila je svih šest tačaka iz Akcionog plana Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarije za veterinarstvo BiH u vezi sa ispunjavanjem uslova za izvoz mlijeka u EU.

Ispunjene su i posljednje dvije tačke koje nisu bile ranije  ispunjene.

FVO je o tome obavijestila nadležne institucije u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sutra će tim povodom održati konferenciju za novinare. Početak konferencije zakazan je za 12.00 časova, najavljeno je iz resornog Ministarstva.

BiH je 10. aprila dostavila odgovor FVO da namjerava ispuniti preostala dva uslova za izvoz mlijeka u zemlje EU. Ta dva uslova se odnose na uspostavljanje centralnog odgovornog tijela za kontrolu kvaliteta mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU, te samog kvaliteta sirovog mlijeka.

Šarović je tada izjavio Srni da je u odgovoru navedeno da će centralno odgovorno tijelo za kontrolu kvaliteta mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU biti Kancelarija za veterinarstvo BiH.

Kad je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka, on je napomenuo da FVO svojom preporukom želi da BiH odvoji kvalitet od nekvaliteta.

Prema njegovim riječima, to znači da svježe pomuženo mlijeko prilikom kontrole ne može u sebi da sadrži više mikroorganizama od standarda koje traži EU.

 

Srna/Informer.ba