Izdvojeno Politika Vijesti

Ivanić: Evropa jedina budućnost BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas u Sarajevu da je EU jedina budućnost BiH.

Prije početka konferencije “Partnerstvo za novi pristup EU – koraci ka napretku”, Ivanić je rekao novinarima da je BiH mjesto u EU i da ne vidi njenu ni političku ni ekonomsku perspektivu bez ulaska u EU.

On je istakao da je vrijeme da se pređe na djela, da se napravi prvi krug reformi, nađe mehanizam koordinacije, riješi problem “Sejdić-Finci” i dobije status kandidata.

Ivanić je istakao da predsjedavanje BiH Komitetom Savjeta Evrope neće posebno pomoći na putu ka EU, jer BiH mora da radi na reformama.

“Predsjedavanje Komitetom Savjeta Evrope može pomoći da se slika o BiH učini boljom, da budemo shvaćeni ozbiljnije, ako taj posao budemo dobro radili”, naglasio je on, izrazivši nadu da će Ministarstvo inostranih poslova BiH to znati iskoristiti.

Martin Raguž, predstavnik Demokratske inicijative za Evropu, koja je i organizator današnje konferencije, istakao je da BiH nema vremena za neodgovorne i nekredibilne politike, već da mora da uredi jasan plan reformi i projekata, kao i šta će da, u tom smislu, rade pojedine institucije.

“Nadam se da će iz parlamenta BiH danas otići pozitivna poruka da u partnerstvu sa Evropom, BiH može da bude dio odgovornog demokratskog svijeta”, rekao je Raguž, dodavši da je nužan monitoring onoga šta je urađeno i ko stvarno provodi reforme.

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson rekao je da su predstavnici NJemačke i Velike Britanije prije nekoliko mjeseci u Sarajevu govorili o važnosti parlamenta BiH kao jednog kontrolnog mehanizma koji će natjerati vlade da budu odgovorne u kreiranju svojih politika.

Ferguson je rekao da mu je zadovoljstvo da vidi da su parlamenti preuzeli inicijativu i misli da će to u narednim mjesecima voditi ka jednom značajnom napretku. “Ovo je jedna od posljednjih šansi za BiH”, poručio je on, prenose Nezavisne novine.

 

Informer.ba