Svijet Udarno Vijesti

Ivica Rajić, osuđen za pokolj nad Bošnjacima u Stupnom Dolu, pušten na slobodu

Bivši zapovjednik postrojbe HVO-a Ivica Rajić, kojega je Haški sud osudio na 12 godina zatvora zbog pokolja muslimana u Stupnom Dolu počinjenog 1993., pušten je iz zatvora, piše u četvrtak španski list El Pais na svojoj internetskoj stranici pozivajući se na zatvorske vlasti.

Rajić je u četvrtak, prema pisanju lista, napustio zatvor Navalcalnero u Madridu, gdje je proveo četiri godine. Pušten je nakon što je odslužio dvije trećine kazne što je praksa Haaškoga suda. Prema pisanju lista Rajić je u zatvoru sudjelovao u kulturnim aktivnostima i pohađao obrazovne tečajeve te je njegovo vladanje ocijenjeno dobrim.

Rajić je iz pritvora u Scheveningenu prebačen 2007. godine u Španiju na izdržavanje kazne od 12 godina zatvora. On je 2005. priznao krivnju za sudjelovanje u napadu na selo Stupni Do, u srednjoj Bosni, u oktobru 1993. godine i izvinio se porodicama stradalih i izrazio sućut “za bol koju trpe zbog gubitka najmilijih“.

Zapovijedao je napadom u kojem je ubijen 31 muslimanski civil, uključujući žene, starce i djecu, i u kojem je razoreno cijelo selo.

Uhapšen je u Hrvatskoj gdje se skrivao pod imenom Viktor Andrić.

 

Fena/Informer.ba