BiH Udarno Vijesti

IZ BiH: O kakvim ”teškim iskustvima s vehabijama” govori kardinal Puljić?

U povodu intervjua koji je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić dao za Katoličku novinsku agenciju Biskupske konferencije BiH, a u kojem je govorio o povratu imovine Islamske zajednice u Travniku, izgradnji džamija u Sarajevu i određenim teškim iskustvima s vehabijama oglasio se Rijaset Islamske zajednice u BiH koji je od Puljića zatražio da precizira o kakvim “određenim teškim iskustvima s vehabijama” govori.

U saopćenju za javnost podsjećaju na  “Špansku inkviziciju” i činjenicu da se Kršćanska crkva nekoliko puta javno ograđivala od ove pojave te podržala pravo na “slobodu savjesti” svakog čovjeka.

Istaknuto je da Katolička crkva ima velike zasluge za promociju slobode mišljenja i govora u vrijeme komunističkih režima u jugoistočnoj Europi te da je bivši Papa Ivan Pavo II zasigurno jedna od najsvjetlijih ličnosti u dvadesetom stoljeću u borbi za oslobađanje čovjeka od totalitarnih sistema u kojem su vjera i moral bili ugroženi i gaženi.

”To su, dakle, dva različita modela iz povijesti, koji nam govore o Katoličkoj crkvi i njenom odnosu prema pravu i slobodi na vjeru i vjerovanje drugog i drugačijeg. Pošto su mudri ljudi već primijetili da se povijest uglavnom ponavlja, nas muslimane Bošnjake zanima koji je od ova dva “povijesna modela” Katoličke crkve bliži nadbiskupu vrhbosanskom Vinku kardinalu Puljiću?“, navedeno je u saopćenju Rijaseta.

U saopćenju je izražena bojazan da je, “sudeći po nedavnim izjavama svjetskim i domaćim agencijama kardinalu Puljiću bliži model španske inkvizicije jer mu smetaju vehabije zbog njihovog učenja i djelovanja”. 

”Bilo bi dobro da kardinal Puljić na konkretnom primjeru pokaže kakva je to vrsta “iskustva” i šta on podrazumijeva pod “određena teška iskustva s vehabijama” koje je imao i da li su ta protuzakonita djela ostala nesankcionirana?, stoji u saopćenju.

Pojašnjavaju da ne postoji nigdje u svijetu, pa tako ni kod nas, grupa ili organizacija koja sebe naziva “vehabije”.

”A i da postoji ta grupa ili organizacija ima pravo na svoja “učenja i djelovanja” kao i svaka grupa na svijetu, ali nema pravo ugrožavati slobodu i pravo drugoga i drugačijeg, kršiti zakone, širiti strah i mržnju”, navedeno je.

Problem je, smatraju u Rijasetu, što se počne s lovom na “vehabije”, a završi se logorima, progonima, ubijanjima i genocidom nad običnim, “finim”, “starim” muslimanima Bošnjacima.

”Zar nije bilo tako ’90. godina prošlog vijeka. Počelo se s islamskim fundamentalistima, a završilo s logorima u Gabeli, Dretelju i teškim zločinom u Ahmićima nad muslimanima Bošnjacima. Prema tome, neprimjereno je da se Crkva ili vjerska zajednica miješa u poslove druge Crkve ili vjerske zajednice, posebno kad se radi o doktrinarnim pitanjima, a to će reći o “slobodi savjesti” pojedinca i grupe”, stoji u saopćenju.

Iz Rijaseta ističu da Islamska zajednica u BiH čuva i razvija vjekovnu “islamsku tradiciju Bošnjaka” koja se u nijansama razlikuje od učenja i djelovanja nekih drugih “islamskih tradicija” u muslimanskom svijetu.

”Islamska zajednica u BiH ima pravo i obavezu da brine o svim muslimanima, pa i o onima koji nisu u potpunosti u skladu s njenom zvaničnom teologijom’‘, navedeno je u saopćenju.

Rijaset, uime  reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, poziva kardinala Puljiću da, “ako mu je zaista stalo do istinskog suživota i tolerancije između katolika i muslimana u BiH” njih dvojica posjete sva mjesta gdje zajedno ili jedni pored drugih žive katolici i muslimani, uključujući Travnik i Bugojno, ali i Mostar i Prozor, te da se na licu mjesta uvjere u jednakopravnost svojih vjernika, kako tamo gdje su katolici Hrvati većina tako i tamo gdje su muslimani Bošnjaci većina.

”Ako je kardinal Puljić konačno spreman da se odazove reisu-l-uleminom pozivu, koji čeka na kardinalov pozitivan odgovor više od deset godina, onda će to biti znak da Katolička crkva s nadbiskupom vrhbosanskim Vinkom kardinalom Puljićem uzima drugi povijesni model kojeg je ustanovio bivši Papa Ivan Pavao II, kojem i ovoga puta izražavamo poštovanje i zahvalnost za sve što je učinio za čovječanstvo, posebno za naš grad Sarajevo i našu zemlju BiH’‘, navedeno je u saopćenju.