Svijet Top Vijesti

Izbori u Turskoj 14. maja

FILE PHOTO: Turkey's President Recep Tayyip Erdogan attends a NATO summit in Madrid, Spain June 30, 2022. REUTERS/Susana Vera/File Photo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će se predsjednički i parlamentarni izbori u zemlji održati 14. maja, kao što je i bilo predviđeno, što je malo više od tri mjeseca nakon razornog potresa u kojem je u Turskoj poginulo više od 45.000 ljudi.

“Ova će nacija napraviti što je potrebno 14. maja”, rekao je Erdogan u govoru zastupnicima svoje stranke Pravde i razvoja (AKP).

Datum je to o kojem je Erdogan i ranije govorio i nije ga pomaknuo zbog potresa.

Osuđujući one koji su njegovu vladu kritizirali zbog slabog upravljanja nakon potresa 6. februara, Erdogan je rekao: “Dat ćemo im adekvatan odgovor 14. maja.”

Predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj bili su ranije zakazani za 18. juni, ali su pomjereni za 14. maj.

Ankete održane prije razornih zemljotresa pokazivale su da će parlamentarni i predsjednički izbori biti teški i predstavljaju Erdoganov najveći test u njegove dvije decenije vođenja regionalne vojne sile, važne članice NATO-a i velike ekonomije koja i dalje raste.

Nakon izbora, Erdogan i njegov AKP suočeni su s nizom kritika za neadekvatnu reakciju poslije zemljotresa i za upitno poštivanje građevinskih pravila, čije nepoštivanje se velikim dijelom smatra glavnim razlogom za veliki broj mrtvih i ogromna razaranja.