Politika Udarno Vijesti

Izetbegović: Vrijeme je da se neki procesi zaustave

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je danas da je poslao pismo podrške visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku za njegov izvještaj u Vijeću sigurnosti UN-a i upozorio međunarodnu zajednicu da je vrijeme da se neki procesi zaustave da ne bi postali spirala i dobili ubrzanje koje će kasnije teško biti zaustaviti.

Izetbegović je kazao i da se Inzkov izvještaj najviše odnosi na referendum u RS-u koji dovodi u pitanje autoritet visokog predstavnika, te zakona i institucija BiH.

Poziv Milorada Dodika Srbiji da ne prihvati moguće sankcije prema RS-u, niti poništavanje odluke o referendumu dovešće do iracionalnog sudara s međunarodnom zajednicom koji može dovesti do izolacije BiH ili jednog njenog dijela. Ne mogu se dovoditi u pitanje stvari prihvaćene 1995. u Dejtonskom sporazumu kao što je autoritet visokog predstavnika” ” ocijenio je Bakir Izetbegović.

Ponovio je i da Predsjedništvo BiH nema usaglašeni stav u vezi s referendumom u RS-u i o izlaganju visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN-a niti bi ga imalo i da predsjedavajući Nebojša Radmanović nije ovih dana bio u bolnici.

 

Fena/Informer.ba