Izdvojeno Svijet Vijesti

Izet Redžić odgovorio zločincu: Kakvo oružje? Vratili smo lovačke puške

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Haškog tužilaštva izjavio je da je kao predstavnik muslimanske delegacije bio primoran da 1992. godine potpiše dogovor o podjeli opštine Vlasenica, javlja Birn Justice Report.

Izet Redžić, bivši predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Vlasenica, rekao je tokom svjedočenja da je čuo za zatvaranje i ubistva bošnjačkog stanovništva u logoru Sušica i selu Zaklopača u blizini Vlasenice, te da je bio primoran da potpiše dogovor o podjeli te opštine.

Mi smo to uradili da ti i tvoji sljedbenici nemate razloga da krenete u pokolj i silovanje… Nisam imao namjeru da je dijelim opštinu. Prisilno sam potpisao“, rekao je Redžić, odgovarajući na pitanja zločinca Karadžića.

Redžić je dodao da je 18. aprila 1992. napustio Vlasenicu, ali da je prije toga vidio da je Karadžić svakih sedam dana dolazio na područje opština Vlasenica i Milići.

Sarađivali ste sa svojima iz SDS-a (Srpska demokratska stranka) da okrenete Srbe protiv svojih susjeda muslimana i nešto katolika“, kazao je svjedok Redžić.

Odgovarajući na pitanja optuženog, Redžić je rekao da u Vlasenici nije postojala vojna formacija Patriotska liga, navodeći da su u Patriotskoj ligi bili „patrioti iz svih naroda kako bi pokazali da nije istina ono što SDS priča“. On je rekao da je srpsko stanovništvo naoružavano, za razliku od muslimanskog.

Mi, Radovane, nismo bili ovčice. Pratili smo šta se radi. Kakvo oružje? Imali smo lovačke puške i one su vraćene i ljudi nisu mogli živote spasiti“, rekao je Redžić.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH. Na teret mu je stavljeno da je bio član udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem trajnog uklanjanja muslimanskog i hrvatskog stanovništva iz opština na koje su Srbi polagali pravo.

U nastavku ročišta je svjedočio i Dragan Vidović, koji je bio stražar u školi u Karakaju (opština Zvornik), gdje je bilo zatvoreno između 500 i 600 muslimanskih zarobljenika.

Kako se navodi u rezimeu njegove izjave, Vidoviću i drugim stražarima bilo je naređeno da tuku zarobljenike, ali on nije vidio da je neko ubijen. Prema optužnici, u Tehničkoj školi u Karakaju između 1. i 5. juna 1992. godine ubijeno je oko 160 muškaraca.

Dok sam ja bio stražar nisam čuo pucnjavu oko škole. Ne znam šta se pričalo“, rekao je Vidović, koji je svjedočio u statusu potencijalno osumnjičenog lica.

Vidović je kao najuticajniju osobu u Zvorniku u to vrijeme spominjao izvjesnog „Pivarskog“, kao i lice s nadimkom „Žućo“.

Dok ih nisu pohapsili ništa se nije znalo. Morali su se slušati Pivarski i drugi. Možda bi bio uskraćen za život onaj ko bi im se suprotstavio“, rekao je Vidović i dodao da su svi bili oduševljeni nakon njihovog zatvaranja, te da su nakon toga lokalne vlasti počele uvoditi red.

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, 24. avgusta, piše Birn.

 

Informer.ba