BiH Top Vijesti

Izetbegović: HDZ odlukom visokog predstavnika postao nezaobilazan faktor u formiranju vlasti (VIDEO)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, je nakon današnje sjednice Predsjedništva te stranke, naveo da je SDA unatoč agresivnim medijsko-propagandnim napadima i neprincipijelnim udruživanjima političkih oponenata, ostvarila jedan od najboljih ikada postignutih izbornih rezultata.

 

SDA je ubjedljivi pobjednik izbora i imat će najviše mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti. Zadržan je, a u pojedinim kantonima popravljen rezultat iz 2018. godine, što je izuzetan uspjeh u okolnostima koje su proizvedene pandemijom, ekonomskom krizom i konstantnim blokadama – rekao je Izetbegović.

Kazao je da je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, išla isključivo u korist HDZ-u. Izetbegović je naglasio da je HDZ odlukom visokog predstavnika postao nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na nivoima FBiH i BiH.

– Visoki predstavnik istovremeno ignoriše decenijama prisutne diskriminacije u entitetu Republika Srpska, dok nam brojevi ukazuju da diskriminacije hrvatskog naroda u FBiH nema, jer oni tamo imaju pozicije i funkcije, čak i više nego im pripada po Ustavu. U Republici Srpskoj je s druge strane evidentna diskriminacija hrvatskog i bošnjačkog naroda – kazao je predsjednik SDA.

Kako je kazao, od Schmidta se traži da ne preskače probleme, nego da ih sistematski rješava.

– Potrebna su identična rješenja u Domu naroda FBiH i Vijeću naroda RS, kao i kod izbora predsjednika entiteta, jer bošnjački i hrvatski narodi u tom entitetu polako prestaju biti politički faktori – kazao je Izetbegović i pozvao OHR da eliminiše diskriminatorska rješenja u RS, gdje se kroz Vijeće naroda RS-a mogu izgubiti mehanizmi vitalnog nacionalnog interesa.

Dodaje da je opasno mijenjati etnički raspored funkcija u FBiH, a iz toga izuzeti funkcije u RS.

– Nametnutim rješenjima je rečeno da premijer i predsjednik FBiH ne mogu biti iz istog naroda, dok u RS to mogu biti dva Srbina – napomenuo je.

Dodao je da OHR treba osigurati implementaciju elektronskog glasanja kako bi se spriječile krađe, jer bez toga ne može biti  fer i poštenih izbora u Bosni i Hercegovini.

 

Fena/Informer.ba