Izdvojeno Politika Vijesti

Izetbegović i Komšić uz Inzka

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da se predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik doveo u poziciju da će izgubiti šta god da uradi, ali i istakao da kad gubi jedan dio BiH, gubi cijela zemlja.

“Ako provede referendum, ući će u konflikt sa većim dijelom međunarodne zajednice, izuzev mišljenja ruskog ambasadora u BiH i Ministarstva spoljnih poslova Srbije iza kojeg, nadam se, ne stoji vlast Srbije”, rekao je Komšić novinarima u Omarskoj.

Prema njegovim riječima, referendum nije institut koji se u BiH poteže olako kao u drugim zemljama, jer se na jedan referendum može odgovoriti drugim i opet nema rješenja već samo koristi političkim namjerama političke elite.

“Ruski ambasador /Aleksandar Bocan Harčenko/ direktno se miješa u unutrašnja pitanja u BiH. On nije prvi ambasador koji to čini i ne samo ruski. Nažalost, u BiH i izvan BiH neko stalno sebi daje za pravo da se upliće u naše unutrašnje stvari, a to čine i naši susjedi i istočni i zapadni”, smatra Komšić.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da stav ovog kolektivnog tijela u vezi sa referendumom RS i sa izlaganjem visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka pred Savjetom bezbjednosti UN nije usaglašen, niti bi to bio čak i da predsjedavajući Nebojša Radmanović nije ovih dana bio u bolnici.

Ja sam u svoje ime, kao bošnjački član Predsjedništva, Inzku poslao pismo podrške za izvještaj pred Savjetom bezbjednosti i upozorio međunarodnu zajednicu da je krajnje vrijeme da se neki procesi zaustave da ne bi postali spirala i dobili ubrzanje koje će kasnije teško biti zaustaviti”, naveo je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, Inzkov izvještaj se najviše odnosi na referendum u RS koji, kako je ocijenio, dovodi u pitanje autoritet visokog predstavnika, te zakona i institucija BiH.

Dodikov poziv Srbiji da ne prihvati moguće sankcije prema RS niti poništavanje odluke o referendumu dovešće do iracionalnog sudara sa međunarodnom zajednicom koji može dovesti do izolacije BiH ili jednog njenog dijela. Ne mogu se dovoditi u pitanje stvari prihvaćene 1995. u Dejtonskom sporazumu kao što je autoritet visokog predstavnika”, ocijenio je Izetbegović.

Komšić i Izetbegović prisustvovali su danas u Omarskoj skupu Saveza logoraša BiH kojim je obilježen takozvani dan logoraša BiH.

 

srna/informer.ba