Izdvojeno Politika Vijesti

Izetbegović: Svima je u interesu da bude formiran Savjet ministara

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je interes svih u BiH da bude formiran novi Savjet ministara.

Politika je stvar interesa, a interes svih je da bude formiran novi Savjet ministara, da se stvari pokrenu sa mrtve tačke, da ne propustimo povoljne aranžmane sa IPA fondovima i slično“, rekao je Izetbegović za sarajevski nedjeljnik “Dani”.

Izetbegović je negirao optužbe da su predsjednik SDA Sulejman Tihić i on previše umjereni i popustljivi.

Do sada nismo napravili nikakve ustupke“, tvrdi Izetbegović i ističe da je sve što je do sada dao pružena ruka i pristojan odnos prema zvaničnim predstavnicima susjednih zemalja.

Trudim se da ostvarim dijalog u zemljama u regionu i ne vidim šta je alternativa tome. Bošnjaci moraju naći Srbe i Hrvate, u zemlji i regionu, sa kojima mogu normalno živjeti i graditi bolju budućnost“, rekao je Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, predsjednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović itekako spadaju u takve.

Iako je iz kabineta druge dvojice članova Predsjedništva BiH najavljeno gašenje kancelarija za odnose sa Haškim tribunalom, Izetbegović smatra da je rano za gašenje Kancelarije bošnjačkog oficira za vezu jer su u Tribunalu u toku dva velika suđenja Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

Govoreći o odnosu BiH prema zbivanjima u Libiji, Izetbegović je rekao da je njegov kabinet stupio u kontakt sa Bengazijem, ali da to nije bilo objelodanjeno jer bi se ugrozili ambasada u Tripoliju, ljudski životi i imovina firmi iz BiH u dijelu Libije koji je pod kontrolom Gadafijevih pristalica.

Rješenje bliskoistočnog pitanja bošnjački član Predsjedništva BiH dovodi u direktnu vezu sa nezavisnošću Palestine.

Uostalom, nezavisna Palestina i definitivno rješenje palestinskog pitanja potrebno je i Izraelu“, uvjeren je Izetbegović.

 

Srna/Informer.ba