Svijet Top Vijesti

Izgradnja evropskog tenkovskog saveza

U historijskoj odluci, njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je da će Njemačka poslati nekoliko svojih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu, te da će i drugim zemljama biti dopušten njihov izvoz u tu zemlju. Dok su se neke zemlje u Evropi i šire javno obavezale poslati tenkove u Ukrajinu, druge još oklijevaju, navodi se u zajedničkom tekstu novinskih agencija AFP, ANSA, BTA, dpa, EFE, HINA i STA.

Scholz je obećao ukrajinskoj vladi u Kijevu 14 tenkova Leopard 2 iz zaliha Bundeswehra. Ubrzo nakon toga, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je da će SAD isporučiti 31 svoj tenk M1 Abrams.

Njemačka vlada također će izdati potrebne izvozne dozvole drugim zemljama za slanje tenkova njemačke proizvodnje. Budući da se Leopard 2 proizvode u Njemačkoj, njemačka vlada mora odobriti svaki dopremanje ovih tenkova – bez obzira na zemlju. U pravilu je to predviđeno kupoprodajnim ugovorima. To znači da je Scholz ima kontrolu nad isporukom tenkova Ukrajini.

Scholzov potez otvorio je put drugim evropskim državama koje imaju Leoparde da pošalju tenkove iz svojih vlastitih tenkovskih četa u Ukrajinu, dodatno jačajući arsenal Kijeva koji je rekao da treba pokrenuti protuofenzivu.

Poljska, Finska i baltičke države tražile su da se pošalju tenkovi. Trenutno najmanje jedanaest zemalja Evropske unije, kao i Turska i Norveška, posjeduju tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje. Sveukupno ih ima više od 2.000. Njemačka, Sjedinjene Države i drugi saveznici žele podržati Ukrajinu u ratu protiv Rusije sa znatno više od 100 borbenih tenkova zapadnog dizajna.

Prvi borbeni tenkovi Leopard 2 iz Njemačke mogli bi biti u Ukrajini za otprilike tri mjeseca, rekla je njemačka vlada. Cilj Berlina je brzo okupiti dva tenkovska bataljona s Leopardom 2, uz dodatak tenkova iz drugih evropskih zemalja.